Jedná se o léčivou bylinu, jejíž listy se sbírají
od června do srpna, dřív než se objeví květní stvoly. Co se týče sušení, jde o jednu z nejchoulostivějších rostlin, neboť se snadno zapařuje a listy pak tmavnou. Suší se proto
rychle na slunci ve vrstvách max. 5 cm nebo při
umělé teplotě do 40°C. Droga je téměř bez pachu, musí se uchovávat v suchu, v dobře uzavřených nádobách.
Barva má být zelená až zelenohnědá, chuť je mírně hořká, až svíravá.
Jitrocel, jelikož roste při zemi, je
požírán ovcemi a dalšími hospodářskými a lesními zvířaty. V některých částech světa je zařazen do travní směsi pro pěstované trávníky jako
zdravá potrava pro ovce a další. Konzumace jitrocele zvířaty zlepšuje jejich zdraví, ale i vlastnosti mléka. Semena jitrocele se využívají jako
krmení pro chovné druhy ptactva.
Jitrocel kopinatý obsahuje:
- slizové látky
- glykosid aukubin – antibiotické vlastnosti
- kyselinu křemičitou – křemík je důležitý pro výživu chrupavek a zdravý vývoj kostí
- kyselinu citronovou
- enzymy - invertin a emulsin
- flavonoidy - působí protizánětlivě
- pektiny
- saponiny
- xantofyl
- fytoncidy
- třísloviny - ničí choroboplodné bakterie ve sliznicích a působí při zánětlivých onemocněních dutiny ústní a hltanu
- hořčiny
- vitamin C
- sodík (Na)
- vápník (Ca)
- draslík (K)
- měď (Cu)
- kobalt (Co)
Jitrocel kopinatý se využívá převážně k
výrobě sirupů a čajových směsí, které mají působit protizánětlivě, pomáhají odhlenit dutiny a vylepšují trávení.
Užívání čaje z jitrocele je vhodné při angíně, nachlazení, chřipce, zánětech dýchacích cest. Je také výborným doplňkem při
čistících kúrách, neboť pomáhá odvádět škodlivé látky z těla a čistí krev.
Kloktání se doporučuje při zánětech hltanu, dutiny ústní a dásní nebo při bolení v krku a zánětu mandlí.
Výhodou užívání jitrocele je jeho velmi
dobrá snášenlivost. Nejsou popsány žádné nežádoucí účinky či nesnášenlivost s jinými léky a preparáty, díky tomu ho můžeme užívat dlouhodobě, pravidelně a bez obav. Pouze
v těhotenství není vhodné užívat jitrocel ve vysokých dávkách.
Vnitřně působí listy jitrocele kopinatého pozitivně svou přítomností
slizovitých látek, a to obzvlášť při nemocech dýchacích orgánů se silným zahleněním a kašlem. Tyto látky mají ochranné účinky a současně zmírňují podrážděný krk. Přítomný
glykosid (aukubin) má naopak silné protizánětlivé a antibiotické účinky, čehož se využívá k léčbě vředových chorob žaludku, dvanáctníků i tlustého střeva.
Semena jitrocele se používají k přípravě projímadel.
Zevně se jitrocel používá ve formě
obkladů z čerstvě rozmačkaných listů na mokvavé a špatně se hojící rány, otoky, kožní infekce a opary, bodnutí hmyzem. Při včasném použití se výrazně snižuje riziko zanícení a urychluje se regenerace postižených tkání.
Nemáme-li čerstvé listy jitrocele, připravíme si
výluh ze sušených listů, který má také hojivé a protizánětlivé účinky. Do výluhu namočíme čisté plátno nebo gázu a přiložíme na postižené místo (popáleniny, bodnutí hmyzem, škrábnutí a jiné špatně se hojící a zanícené rány).
Pozitivní účinky jitrocele:
- působí protizánětlivě (průdušky, žaludek, střeva)
- prevence kataru horních cest dýchacích
- uvolňuje hleny, ulehčuje odkašlávání
- upravuje stolici, působí i jako projímadlo
- usnadňuje potíže způsobené astmatem
- hojí vředy (i bércové), zanícené rány, ekzémy
- tlumí silnou menstruaci
- hojí popáleniny, naběhlé žíly
- čistí plíce a průdušky (vhodný i pro kuřáky)
- čistí organismus – pomáhá odvádět škodlivé látky z krve a z tělesných orgánů (ledviny, vylučovací orgány)
- podpůrný prostředek při zánětu močového měchýře a ledvin
I
v kuchyni mají své uplatnění čerstvé listy jitrocele, mohou se přidávat do bylinkových omáček a polévek.
Recept na přípravu čaje z jitrocele kopinatého - výluh
Postup přípravy:
- 1 rovnou polévkou lžíci sušené drogy přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 - 15 minut luhovat.
- Toto množství pijeme 1 - 3x denně, podle akutnosti zdravotních potíží.