Rýžový olej
Rýžový olej je vysoce kvalitní rostlinný produkt s unikátními léčivými účinky. Získává se z rýžových otrub, které se nacházejí mezi rýžovou slupkou a jádrem. Olej je lehce stravitelný, lze jej použít pro smažení, pečení, hluboké smažení a do salátových dresinků. Rafinovaný rýžový olej je hojně používán v Japonsku, Koreji, USA, Thajsku a postupně získává na popularitě i v dalších zemích.
Rýžový olej obsahuje:
- polynenasycené mastné kyseliny
- vitamin A
- vitamíny skupiny B, např. vitamin B3
- vitamin E - tokotrienoly a tokoferoly
- skvalan - zpomaluje stárnutí pokožky
- gamma-oryzanol -přírodní antioxidant, snižuje stařecké skvrny a dokonce pomáhá stimulovat růst vlasů
- minerály
Pozitivní vliv rýžového oleje na naše zdraví:
- přírodní antioxidant - působí proti volným radikálům
- prevence proti vzniku koronárních chorob
- snížení hladiny škodlivého krevního cholesterolu - LDL
- zvýšení zdraví prospěšného cholesterolu - HDL
- zpomalení procesu stárnutí
- omezení tvorby vrásek, stárnutí pokožky, zabraňuje procesu pigmentace melaninu, minimalizuje stařecké skvrny
Rýžový olej dokáže zachytit
ultrafialové záření a brání jeho proniknutí do kůže, je součástí
opalovacích přípravků.
Rýžový olej je silný
přírodní antioxidant, úspěšně se používá v mnoha
kosmetických přípravcích, neboť prodlužuje mladistvost pokožky, má vynikající hydratační, vyživující, regenerační a ochranné účinky pro všechny druhy pleti. Je
hypoalergenní, snadno se vstřebává a neucpává póry, je vhodný i pro jemnou
dětskou pokožku. Zábaly s rýžovým olejem zlepšují stav tenkých a poškozených
vlasů.
Využití rýžového oleje v kosmetickém průmyslu:
- ochranné krémy proti slunečnímu záření
- hydratační a výživné krémy pro všechny druhy pleti (i pro velmi citlivou), zabraňuje vzniku vrásek, zvyšuje pevnost a pružnost pokožky
- dětská kosmetika - neucpává póry je šetrný k pokožce
- hypoalergenní kosmetika - kosmetika nejvyšší kvality, vhodná pro velmi citlivou nebo nemocnou pokožku (při dermatitidě)
- kondicionéry a přípravky na vlasy - má vliv na růst vlasů
- přípravky pro péči o řasy a obočí
Rýžový olej je oblíbený
kulinářský výrobek, má delikátní chuť. Využívají ho ke smažení téměř všechny asijské restaurace. Jeho
použití v kuchyni je výhodné i z ekonomického hlediska, neboť v procesu vaření je jeho spotřeba až o 20% nižší v porovnání se spotřebou jiných rostlinných olejů.
Rýžový olej je v kuchyni vhodný pro:
- dlouhé vaření
- smažení
- fritování
- pečení
Rýžový olej zadržuje značné množství oryzanolu, který způsobuje, že se olej tak rychle
nepřepaluje, což svědčí o jeho skvělé oxidační a termální stabilitě. S jeho vysokým bodem přepálení (až 215°C) a nízkou přilnavostí k připravovaným pokrmům je
nejčistším smažícím olejem pro přípravu pokrmů jemné chuti. Je vhodný pro přípravu kuřecího a krůtího masa, mořských plodů, zeleniny, francouzských brambor. Je stabilní při nízkých teplotách, lze ho použít pro
výrobu majonéz, dresinků.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...