Komentáře ke článku: Fazol obecný

Fazol obecný (Phaseolus vulgaris L.) je teplomilná, jednoletá rostlina z čeledi bobovitých, plodem je lusk se semeny. Syrová semena obsahují jedovatý glykosid, který se ničí vařením, nejúčinnější je 15 - 20 minutové vaření nabobtnaných semen. Otrava se projeví zvracením, prudkými křečemi, průjmem, cirkulačním kolapsem. Fazol patřil ke starým kulturním rostlinám jihoamerických Indiánů, divoký předek fazolí, který roste v Mexiku a Guatemale, byl objeven ve zbytcích peruánského osídlení z doby 8000 let před naším letopočtem. Do Evropy byla semena dovezena v 16. století španělskými dobyvateli, dnes se pěstuje po celém světě. Fazol má více než 200 druhů, z nichž většina pochází z Ameriky, část z Asie. U nás má hlavní význam fazol obecný, jde o zdravou a výživnou luštěninu. Fazol má nízký glykemický index, vysoký obsah vlákniny a tudíž zasytí na dlouhou dobu. Je tedy vhodný i při redukčních dietách.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní