Skořice (Cinnamomum zeylanicum) byla ve 13. století objevena na Srí Lance, odkud pochází. Jedná se o jedno z prvních koření, které bylo přivezeno z objevných cest v 15. a 16. století. Nyní se pěstuje v Indonésii, na Madagaskaru, Ceylonu a ve Střední Americe, příbuzné druhy skořice najdeme v Indonésii, Vietnamu a Číně. Podle toho rozlišujeme skořicovník cejlonský a čínský. Skořice se získává ze stálezelených tropických stromů, které dorůstají výšky 10 – 15 metrů. Vlastním kořením je kůra loupaná z tenkých výhonků, očištěná od svrchní korkové vrstvy a vnitřního lýka a stočená do svitků o průměru 2,5 cm. Skořice je vysoce aromatická, chutná jemně, nasládle a současně hořce.
Vědci zjistili, že skořice obsahuje naprosto výjimečné množství
antioxidantů, čímž se řadí nejen mezi přírodní
afrodisiakum, ale působí i jako
prevence rakoviny. Dokáže také blokovat novotvorbu krevních kapilár, které dodávají tumoru živiny a kyslík potřebný k jeho růstu, čímž přispívá k potlačení rakovinové bujení.
Skořice má kořenně nasládlou chuť a velmi
příjemnou vůni. Pro svoje silné
antibakteriální a dezinfekční účinky, se využívala nejprve jako léčivka a až později jako koření. Ze skořice se
vyrábí silice (vnitřní část kůry), tinktury, olej (z listů, větví i květů).
Skořice je přírodním
antibiotikem a antioxidantem, pozitivně působí na chuť k jídlu, trávení, i proti nadýmání a plynatosti, hodí se také proti nevolnosti z cestování.
Skořice je známá a vyhlášená především pro své účinky
prohřát a rozproudit krev. Do čajů se přidává hlavně v zimě a při nachlazení.
Povzbuzuje mysl, tělo, dobrou náladu a je považována za afrodisiakum.
Skořice má mnohostranné využití:
- ve farmaceutickém průmyslu - upravuje nepříjemnou chuť léků
- v potravinářském průmyslu – dodává příjemnou chuť a vůni potravinám a různým pokrmům
- v likérnictví - výroba žaludečních likérů, kořeněných a bylinných likérů a vín
- v kosmetickém průmyslu - výroba mýdla, koupelové kosmetiky, voňavek, masážních olejů, tělových krémů, přípravků pro ústní hygienu
- v léčitelství - díky vysokému obsahu silic se využívá skořicový olej (aromaterapie), tinktura, ale i sirup
Nežádoucí účinky
I když má skořice léčebné účinky, může u některých jedinců vyvolávat
alergickou reakci. Její konzumaci by měly značně omezit
těhotné ženy.
Vliv skořice na naše zdraví:
- pomáhá při revmatismu a bolestech svalů (olej, krém - zevně)
- zmírňuje celulitidu (zevně)
- silný antioxidant - působí proti volným radikálům
- hojení ran – dezinfekční účinky
- prevence rakovinového bujení
- zlepšuje trávení - podporuje chuť k jídlu, odstraňuje nevolnost, nadýmání a průjmy
- snižuje krevní tlak
- snižuje hladinu krevního cukru (vhodná pro lidi s diabetem)
- snižuje hladinu krevního cholesterolu
- povzbuzuje srdce (olej)
- zlepšuje mozkové funkce
- prohřívá organismus, napomáhá krevnímu oběhu
- zmírňuje krvácení - z nosu a při silné menstruaci
- odstraňuje poruchy menstruace
- působí antisepticky (olej)
- má antibiotické účinky – využití při infekcích, ale také i při nachlazení a kašli
- léčba zánětu močových cest
Použití skořice
v kuchyni je velmi univerzální, používají se buď
celé ruličky, nebo skořice
mletá, která má proti celé skořici výraznější vůni.
Skořicí lze okořenit
sladké, ale i
slané pokrmy (rýže, maso, ryby - hlavně v asijské, turecké, španělské a arabské kuchyni).
Přidává se do pečiva, moučníků, jablkového závinu, cukroví, jogurtů, pudinků, medu, nádivek.
Ochucují se s ní různá sladká jídla (kaše, nákyp), používá se při zavařování ovoce, výrobě povidel (z jablek, hrušek) a ovocných šťáv. Celá skořice se přidává do
horkých nápojů, svařeného vína, horké čokolády, kávy, punče, čaje.