Chilli papričky
Chilli paprička (chili, čili, chile, někdy také kayenský nebo kajenský pepř) je zelenina z rodu Capsicum. Jde o plody především exotických druhů vytrvalých křovitých paprik, kterých roste široká škála v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Afriky, Vietnamu, Jižní a Střední Ameriky, hlavně pak v Mexiku. Pro svou pálivou chuť je chilli využíváno jako koření, ale i jako léčivý prostředek. Chilli papričky podle archeologických vykopávek znali lidé již 7 000 let před n. l., kdy je ve Střední Americe používali Indiáni. Do Evropy se dostaly až s druhou Kolumbovou výpravou, která je do Španělska dovezla roku 1493. U nás se pěstují hlavně na jižní Moravě. Pálivost chilli papriček způsobuje alkaloid kapsaicin (capsaicin), který při jejich konzumaci dráždí receptory bolesti v ústech, jež jsou odpovědné za pocit pálení. Kapsaicin se dobře rozpouští v tucích a v alkoholu, takže k zahnání pocitu pálení v ústech pomůže například sklenice mléka nebo sklenka silné kořalky.
Chilli papričky jsou
nenáročné rostliny na pěstování. Svědčí jim hodně tepla a vláhy, ideální je jejich pěstování
za oknem. Můžeme je však přesadit i do venkovních podmínek.
I když jsou chilli papričky považovány za
velmi zdravé, snižují možnost vzniku rakoviny, pomáhají při snižování váhy, tlumí bolest při některých nemocech, omezují srdeční choroby a zabraňují kornatění cév a jsou dokonce považovány za afrodisiakum,
nedoporučují se při podrážděném žaludku a onemocnění střev. Tím, že zvyšují sekreci žaludečních šťáv, mohou u některých jedinců
podporovat vznik žaludečních vředů a reflexu jícnu, ve větším množství dráždí i pohlavní a močové ústrojí.
V přiměřených dávkách však působí chilli papričky na žaludek lépe než pepř. V pokrmech je kombinujeme nejlépe se sladkou paprikou. Do pokrmů se přidávají buď
celé (1-2 kusy do porce pro 4 osoby), nechají se povařit a nakonec se vyjmou nebo
mleté.
I když pouze pálivé jídlo nás nadbytečných kil nezbaví, je podle odborných studií dokázáno, že lidé, kteří si do pokrmů pravidelně přidávají
malé množství kapsaicinu obsaženého v chilli nebo kajenském pepři, trpí mnohem menším nutkáním se přejídat. Platí pravidlo, co pálí v ústech,
napomáhá rychlejšímu spalování energie a následnému hubnutí.
Chilli papričky obsahují:
- Kapsaicin
- Flavonoidy
- Barviva
- Betakaroteny
- Vitamin A
- Vitamíny skupiny B (např. B1, B2)
- Vitamin C
- Vitamin E
- Minerály
Pálivost je měřitelná v jednotkách Scoville (SHU), které určují
obsah kapsaicinu v chilli papričkách. Ostré papriky obsahují více palčivé látky,
nejpálivější papričkou na světě je paprička Naga Jolokia, která svou pálivostí přesahuje 1 000 000 SHU.
Pozitivní vliv chilli papriček – kapsaicinů v nich obsažených:
- protirakovinné účinky
- omezení srdečních chorob a kornatění cév
- úprava trávení – odstranění nadýmání, plynatosti, křečí
- zlepšení peristaltiky střev – pravidelné vyprazdňování, odstranění zácpy
- přírodní antibiotikum
- snížení hladiny krevního cukru
- úprava vysokého krevního tlaku
- přírodní afrodiziakum
Chilli papričky se
hodí do gulášů, dušených směsí zeleniny a rýžových pokrmů, hlavně pak pro přípravu jídel mexické, indické a čínské kuchyně.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...