Kmín kořenný (Carum carvi L.)
Kmín je mrkvovitá, dvouletá, někdy i vytrvalá bylina z čeledi miříkovitých. V prvním roce vytváří růžici přízemních řapíkatých listů. V druhém roce vyrůstá přímá, 30 – 100 cm vysoká, řídce větvená lodyha. Drobné, bílé květy jsou ve složených okolících. Kvete v květnu – červnu. Plod (dvojnažka) je cca 3 – 5 mm dlouhý, útlý. Zraje od července do srpna. Kmín kořenný patří k nejstarším evropským kořením, které se používalo i v mladší době kamenné. Divoce roste téměř po celé Evropě, severní Africe, západní a střední Asii a Indii. Podle místa původu rozlišujeme několik odrůd, které se nepatrně liší svou chutí a způsobem použití. V arabských zemích se používá do kořeněných jídel kmín černý a kmín římský celý, který je ostřejší a více hořký. U nás se pěstuje kmín kořenný, který se často planě vyskytuje na loukách a pastvinách, na travnatých místech od nížin až po horská pásma.
![obrázek ke článku Kmín kořenný (Carum carvi L.) obrázek ke článku Kmín kořenný (Carum carvi L.)](/img_data_arch/1/1323629685cla_kmin.jpg)
Užívanou částí je zralý plod. Plody se sbírají, až když hnědnou. Seřezávají se celé okolíky, které se nechávají ještě proschnout, pak se vymlátí, vyčistí a vytřídí. Droga má intenzivní aroma, mírně pálivou chuť.
Plody kmínu
obsahují silici s karvonem (má bakteriostatický účinek) a limonenem.
Kmín a jeho působení:
- výrazně omezuje nadýmání, zabraňuje plynatosti
- odstraňuje křeče hladkých svalů
- povzbuzuje činnost žaludečních a střevních žláz
- zklidňuje pohyblivost žaludku
- odstraňuje poruchy trávení hlavně u dětí
- usnadňuje odkašlávání
- zvyšuje apetit
- podporuje tvorbu mateřského mléka u kojících žen
V kuchyni má kmín nezastupitelnou roli, používá se od nepaměti. Jako přísada se používá jak do slaných, tak do sladkých jídel,
pečivu dodává jemnou, výraznou a nenahraditelnou chuť. Kmín se používá také při přípravě vepřové pečeně, tučné a těžce stravitelné pokrmy činí stravitelnější. Můžeme ho použít k
dochucení polévek, omáček, salátů, vařených brambor, přidává se k rybám, do zeleniny, sýrů i ke konzervaci.
Kmínová silice slouží k
výrobě likérů (Kmínka).
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...