Turek (kafe s lógrem) – česká klasika, spařená mletá káva, s kterou se v zahraničí nesetkáte. S pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného.
Vídeňská káva - káva se šlehačkou, která může být turecká, ale i překapávaná.
Espresso (italsky "rychlý") - základ pro různé skvělé kávy s výrazným aroma. Přes jemně mletou kávu pod tlakem prostupuje horká pára. Jde o nejoblíbenější typ kávy.
Caffe Late (v italštině znamená "mléko") - jde o kávu, kdy je ve vysoké sklenici ze dvou třetin horké napěněné mléko dolité zbylou třetinou expressa. Pokud milujete jemnou mléčnou chuť, můžete si tuto kávu zařadit mezi svoje oblíbené.
Cappucino - espresso s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou. Nejdříve se šlehá mléko, na ně se nalije káva, nebo se naopak nalévá mléko do espressa. Mléčná pěna tvoří vrstvu 1 až 2 cm. Teplota mléka je max. 70 °C. Tato káva může mít různé příchutě.
Latte Macchiato - do sklenice se nejprve pomalu nalije horké napěněné mléko, do kterého se pak pomalu kape espresso. Tím, že se espresso nalije do mléka a pěny, vytvoří nádherné vrstvy, které za sklem skleničky skvěle vyniknou.
Mocha (káva pro labužníky) - 1 třetina espressa, 1 třetina horké čokolády a 1 třetina napařeného mléka.
Irish Mocha - do nápoje Mocha, připraveného podle návodu, přidáme ještě cca 20 ml Baileys nebo Irish Cream.
V kavárnách a restauracích se můžete setkat s dalšími názvy kávy:
Ristretto - espresso s dvojitou silou pro ty, kteří potřebují opravdu povzbudit.
Caffé Doppio - dvojité espresso. Dvě dávky kávy jsou zalité dvojitou dávkou vody.
Americano - přidáním více horké vody do espressa vznikne káva Americano.
Espresso longo - espresso připravené do většího šálku a dolité vodou o teplotě 95 stupňů Celsia.