Čerstvě upečený třený koláč se bohužel při krájení drobí.
Chceme-li tomu zabránit, upečeme si koláč den předem a pak jej můžeme lehce rozkrojit a naplnit marmeládou nebo krémem.
Koláč s ovocem
Pečeme-li koláč s hodně šťavnatým ovocem, je vhodné těsto na plechu nejprve posypat rozemletými ořechy.
Až potom naklademe ovoce, čímž se nám koláč nepromočí.
Křupavá drobenka
Pokud koláč s drobenkou ihned po upečení postříkáme studenou vodou, zůstane drobenka krásně křupavá.
Jak proměnit starý koláč v čerstvý
Je-li třený koláč oschlý, potřeme ho trochou mléka a potom krátce ohřejeme v troubě.
Koláč bude zase měkký, voňavý a na chuť čerstvý.
Zamrazujeme dort
V případě, že nám dort zbyde a chceme jej uchovat pro příští použití, můžeme ho zamrazit.
Jednotlivé kousky zabalíme do papíru na pečení a uložíme do plastové dózy.
Nikdy dort nezamrazujeme vcelku, jelikož bychom nemohli vyjmout vždy jen takové množství, které chceme okamžitě spotřebovat.
Rozmrazování drobenkového koláče
Zmrazený drobenkový koláč bude opět chutnat jako čerstvě upečený, když ho necháme po rozmrazení zapéci v předehřáté troubě, a to zhruba po dobu 5 minut při teplotě 200°Celsia.
Aby dort neklouzal na podnosu
Na dno dortového podnosu dáme pár kapek medu a teprve potom na něj dort přesuneme.
Nyní můžeme začít dort zdobit, aniž by nám nebezpečně klouzal po podnosu.