Roccolo - sýr tří struktur a chutí
Roccolo pochází z Lombardie. Jde o unikátní italský sýr z kravského, nepasterizovaného mléka vyráběný v oblasti Arrigoni Valtaleggio. Zvláštností tohoto sýra je jeho struktura. Roccolo je 3 v 1, najdeme v něm měkkou, tvarohovou konzistenci uprostřed, směrem k povrchu postupně přechází v kompaktní, pevnou sýrovou hmotu, lze objevit i hrudky.
Sýr se naloží do solného roztoku, poté zraje 4 - 6 měsíců ve sklepích, položený na dřevěných borových fošnách.
Přítomnost různých plísní způsobuje barevné zabarvení povrchu. Chuť i vůně se mění od středu ke kůrce. Tři vrstvy, typické pro tento sýr, nabízejí i tři odlišné chutě. Od jemné chutě podmáslí, másla, hub, po chuť slanou, ústřičnou. Největší vnitřní část je drobivá a téměř bílá.
Sýr Roccolo lze servírovat s nakládanou zeleninou, kyselými okurkami a plným červeným vínem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...