Mascarpone - čerstvý sýr ze smetany
Mascarpone je italský nesolený krémový sýr (smetanový krém). Tento bílý měkký sýr voní po smetaně. Pochází z Lombardie, dnes se však vyrábí po celé Itálii. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě jiných sýrů. Vyrábí se ze smetany kravského mléka působením kyseliny vinné, aniž by se odstraňovala syrovátka. Má vysoký obsah mléčného cukru, laktózy, proto je nasládlý a velmi jemný. Mascarpone se rychle kazí, proto je zvykem vyrábět jej v zimě. Tento sýr je nutné skladovat odděleně, neboť do sebe lehce absorbuje příchuť jiného jídla.
Sýr Mascarpone s báječnou chutí se často používá
pro přípravu sladkostí, nejznámější je tiramisu, zjemňování polévek a omáček, chutný je i jako doplněk k těstovinám. Výborně se hodí ke sladkým a polosladkým
vínům.
Dnes se již dá Mascarpone běžně
koupit v obchodě, jeho příprava však není složitá, takže si jej můžeme připravit i doma.
Domácí recept na výrobu Mascarpone
Ingredience:
- 1 litr smetany
- 5 ml kyseliny citrónové (nebo odpovídající množství citrónové šťávy)
Postup přípravy:
- Smetanu zahřejeme na zhruba 90°C a přidáme kyselinu citrónovou.
- Pomalu promícháváme cca 10 minut, dokud se smetana nesrazí.
- Následně necháme směs odkapat přes utěrku.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...