Frinault - Frinault cendré, měkký přírodní sýr
Jde o francouzský přírodní sýr, který je pojmenovaný po jeho výrobci, Eugène Frinaultovi. Ten vyráběl na své farmě od roku 1872 tyto malé, 2 cm vysoké, kulaté sýry o průměru 9 - 10 cm, nejprve pro vlastní spotřebu. Po úspěšných prodejích přebytků na tržnici, založil v roce 1877 sýrárnu ve střední Francii, sevrně od Orléansu. Sýr je produkován v menším množství, u nás se s jeho prodejem běžně nesetkáte.
Jde o
měkký přírodní, nelisovaný sýr
s plísní na povrchu, který se vyrábí z pasterovaného
kravského mléka. Je jemný, má mírně kořeněnou chuť, výrobní postup je podobný jako u Camembertu.
Rozlišujeme:
- Bílou variantu - sýr zraje asi 2 týdny po naočkování plísní Penicillium candidum ve vlhkých sklepích.
- Frinault cendré - sýr zraje cca 3 - 4 týdny ve vlhkém sklepě, obalený popelem z dřevěného uhlí, k naočkování se používá plíseň Penicillium glaucum, kůra těchto sýrů, díky popelu, vysychá pomaleji a netvrdne. Kůrka je tmavší, chuť sýra je aromatičtější.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...