Camembert - měkký sýr s bílou plísní
Camembert byl poprvé vyroben koncem 18. století ve Francii. Jde o nejslavnější francouzský sýr, sýr gurmánů. Tento měkký, odkapaný sýr kulatého tvaru se vyrábí z nepasterovaného kravského mléka nasbíraného do speciálních sudů. Nedohřívaný a nelisovaný sýr krémovité konzistence je pojmenován po francouzské vesnici Camerbert ležící v departementu Orne v Normandii. Sýry tohoto typu vznikají tak, že po odkapání v tvořítkách se povrch sýru očkuje plísní Penicillium Candidum (nebo Camemberti). Za přítomnosti plísní zrají sýry ve formách nejméně 3 týdny. Denně se ručně obracejí, až bílá plíseň pokryje celý povrch sýra a dodá mu jemnou žampionovou příchuť. Sýr dozrává během distribuce, zabalený do papíru a uložený do krabiček. V dnešní době se vyrábí téměř všude, kde se produkují sýry, ale normandský Camembert je chráněn francouzským zákonem.
Už od roku 1983 využívá Camembert označení AOC - Appellation d'origine contrôlée - chráněné označení původu (francouzská ochranná známka). Kůrku tvoří bílá, jedlá, ušlechtilá plíseň, při pokročilé zralosti je barva plísně lehce šedá.
Vnitřek sýra je smetanově žlutý a měkký. Vůně je nejen smetanová, ale sýr voní i po bylinkách a žampiónech. U Camembertu není na škodu, pokud cítíte jeho zralost v podobě čpavku.
Míru zralosti lze ověřit tak, že střed sýru uchopíte mezi ukazováček a palec a jemně stisknete. Pokud je měkké srdce, střed lehce povolí, tak jde o Camembert vynikající kvality.
Camembert skladujte na chladném místě, pozor na lednici, kde se proces zrání zastaví.
V kuchyni sýr využijete na přípravu pomazánek, po odstranění kůry se hodí do sýrové omáčky na zeleninu, ryby a těstoviny. Vynikající je i na chleba a pro přípravu chuťovek studené kuchyně.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...