Rochebaron - modrý zrající sýr
Rochebaron je měkký plísňový sýr vyráběný v městečku Beauzac v regionu Auvergne, v pohoří Massif Central ve Francii. Název Rochebaron je odvozen od středověkého hradu z 11. století. Uvnitř má sýr modrou ušlechtilou plíseň, kůra je z jedlého popela.
Sýr se vyrábí z pasterovaného kravského mléka. Mléko se nejprve vysráží, oddělí se tvaroh od syrovátky. Lisuje se do forem, propíchne dráty, které jsou impregnovány plísní. Penicillium glaucum utvoří v měkké bělavé sýrové hmotě modré žilky.
Vlhký povrch sýru se posype popelem z dřevěného uhlí. Sýr tak vysychá pomaleji a netvrdne, kůrka je tmavší, jedlá, sýr aromatičtější. Sýr zraje 6 - 8 týdnů, má 55% tuku v sušině.
Chuť Rochebaronu je jemně krémová, mírně slaná s kořenitým nádechem. Je méně intenzivní než u slavného sýru Roquefort.
Sýr je vhodný pro všechny, jež si chtějí poprvé vyzkoušet jemný modrý sýr.
Servírujeme na degustačním prkénku. Kulináři jistě ocení podávání s meruňkovým džemem a žitným chlebem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...