Rochebaron - modrý zrající sýr

Rochebaron je měkký plísňový sýr vyráběný v městečku Beauzac v regionu Auvergne, v pohoří Massif Central ve Francii. Název Rochebaron je odvozen od středověkého hradu z 11. století. Uvnitř má sýr modrou ušlechtilou plíseň, kůra je z jedlého popela.

obrázek ke článku Rochebaron - modrý zrající sýr

Sýr se vyrábí z pasterovaného kravského mléka. Mléko se nejprve vysráží, oddělí se tvaroh od syrovátky. Lisuje se do forem, propíchne dráty, které jsou impregnovány plísní. Penicillium glaucum utvoří v měkké bělavé sýrové hmotě modré žilky.

Vlhký povrch sýru se posype popelem z dřevěného uhlí. Sýr tak vysychá pomaleji a netvrdne, kůrka je tmavší, jedlá, sýr aromatičtější. Sýr zraje 6 - 8 týdnů, má 55% tuku v sušině.

Chuť Rochebaronu je jemně krémová, mírně slaná s kořenitým nádechem. Je méně intenzivní než u slavného sýru Roquefort.

Sýr je vhodný pro všechny, jež si chtějí poprvé vyzkoušet jemný modrý sýr.

Servírujeme na degustačním prkénku. Kulináři jistě ocení podávání s meruňkovým džemem a žitným chlebem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní