Bleu de Bresse nebo také Bresse Bleu - dvouplísňový sýr
Bresse Bleu je dvouplísňový sýr. Název Bresse Bleu je odvozen od oblasti výroby, Bresse ve Francii a sýr má dlouhou tradici. Jeho historie sahá až do minulého století. Jde bezpochyby o jeden z nejvíce vyráběných a rozšířených francouzských dvouplísňových sýrů.
Sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka. Je výsledkem spojení výrobního postupu sýru s vnitřní modrou plísní a sýru s bílou plísní na povrchu. Tvaroh naočkovaný plísní Penicillium roqueforti se umisťuje do perforované formy, kde získá tvar. Následně se vyjme z formy, osolí a zbaví vody. Povrch se popráší plísní Penicillium camemberti, která vytvoří typický bílý povlak.
Bresse Bleu má pevný, ale jedlý povrch, charakteristicky bílou barvu a vůni hub. Smetanový vnitřek, strukturou podobný jako u Brie, obsahuje skvrny modré plísně.
Sýr se vyznačuje plnou chutí camembertu, umocněnou o chuť sýra s vnitřní modrou plísní. Podle stupně zralosti jsou chuť i aroma jemné až silně aromatické.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...