Přívlastková vína - Ledové víno a slámové víno
Ledové víno
Pro výrobu ledového vína jsou hrozny ponechány na vinici do příchodu mrazů. Sklizeň probíhá ručně za mrazu, alespoň -7 °C a následně jsou bobule ještě zmrzlé lisovány. Tím se z nich uvolní co nejméně vody a naopak nejvíce extraktivních látek, kyselin a cukrů. Získaný hroznový mošt musí dosahovat cukernatosti minimálně 27 °NM.
Ledová vína mají střední nebo nižší obsah alkoholu, vysoký zbytkový cukr (často kolem 200 g/l) i extraktivnost (>30 g/l).
Ledová vína jsou velmi extraktivní, sladká, jsou poměrně vzácná a drahá.
Slámové víno
Slámové víno je název vína s přívlastkem, které se získává lisováním seschlých hroznů, jejichž bobule připomínají hrozinky. Hrozny se sklízejí ručně, před zpracováním se dosušují minimálně 3 měsíce na slámě, rákosu, nebo volně zavěšené v dobře větraném prostoru. Tím se odpaří část vody z bobulí a koncentruje se obsah extraktivních látek. Většinou se používají hrozny z bílých odrůd.
I když dochází k odstranění části obsahu vody podobně, jako u ledového vína, dodávají probíhající biochemické změny výslednému vínu trochu odlišný charakter. Získaný hroznový mošt musí vykazovat přírodní cukernatost minimálně 27 °NM. Typický je nižší obsah alkoholu a vysoký zbytkový cukr (>200 g/l) s extraktem přes 40 g/l.
Slámová vína bývají velmi extraktivní, sladká a jsou poměrně vzácná a proto i drahá.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...