Jakostní víno, jakostní víno s přívlastkem
Jakostní víno může být vyrobeno pouze z hroznů, které pocházejí z vinice certifikované pro výrobu jakostního vína. Maximální výnos vinice nesmí překročit 12 tun hroznů/ha pro daný rok.
Jakostní víno
Hrozny musejí být
sklízeny ručně a pocházet ze stejné tuzemské vinařské oblasti pro jakostní víno.
Výroba musí proběhnout ve vinařské oblasti, ve které byly hrozny sklizeny. Hrozny musejí dosáhnout minimální cukernatosti
15 °NM.
Víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), a to buď jako:
- Jakostní víno odrůdové - víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd, které musí být na seznamu odrůd pro výrobu jakostních vín.
- Jakostní víno známkové - víno vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín.
- Jakostní víno s přívlastkem (neboli přívlastkové víno) - je nejvyšší kategorií vín České republiky vyráběných v souladu s aktuálním vinařským zákonem, ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů.
Hrozny musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního:
- musí pocházet z jedné vinařské podoblasti
- je povoleno použít hrozny maximálně 3 různých odrůd
- výroba musí být provedena ve stejné vinařské oblasti, jako sklizeň
- cukernatost moštu se nesmí zvyšovat
- kvalitu hroznů (cukernatost, odrůdu, původ a hmotnost) musí ověřit inspektor
- nesmí obsahovat žádné přidané látky (barviva, ochucovadla...)
- nesmí obsahovat konzervační látky s výjimkou oxidu siřičitého
- nesmí být skladováno ve společných prostorách s ovocným vínem (specifické výjimky stanovuje zákon)
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...