Přívlastková vína - kabinet a pozdní sběr
Kabinetní víno
Jde o jakostní víno s přívlastkem. Kabinety jsou kvalitní vína, vzniklá z moštů. Cukernatost hroznů musí být minimálně 19 °NM.
Tato vína bývají obvykle lehčí, suchá, s nízkým obsahem alkoholu. V případě výroby sladkého vína bývá obsah alkoholu velmi nízký, nepřekračuje 9 %. Obsah extraktu bývá kolem 18 - 20 g/l.
Kabinetní vína jsou vhodná pro běžné, avšak kvalitní pití, například ke stolování. I v této kategorii však již někteří vinaři produkují skvosty, které stojí za to vychutnat si samotné.
Pozdní sběr
Pozdní sběry, jak již název napovídá, jsou vyráběny z dobře vyzrálých hroznů, tudíž se často vyznačují výrazným odrůdovým charakterem, lépe se rozvine vůně, chuť. Bývají to kvalitní, suchá či polosuchá vína. Tím, že se hrozny sklízejí v pozdějším termínu, dosahuje cukernatost hroznů minimálně 21 °NM.
Při použití vyzrálejších hroznů může obsah alkoholu u suchého vína překročit 14 %. U sladkých vín pak obsah alkoholu nepřekračuje 11 %. Obsah extraktu bývá kolem 19 - 22 g/l.
Tato vína se mohou podávat k jídlu, ale nejčastěji se pijí pro vlastní požitek z vína, kdy si můžeme plně vychutnat jejich specifické vlastnosti, barvu, vůni, chuť.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...