Několik rad ohledně dětských příkrmů
Období zavádění příkrmů je jedním z nejdůležitějších období z pohledu správné výživy. Je to náročné období jak pro dítě, tak i pro rodiče. Snažte se tedy přistupovat k první lžičce s klidem a s rozvahou. Vyzbrojte se bryndáky, které se neprosáknou, dětskými vlhčenými ubrousky a nutnou dávkou trpělivosti. Dětem zhruba do 4 let nedávejte mastná a kořeněná jídla, neměly by jíst ani uzeniny, salámy (výjimkou je pouze libová šunka), uzené ryby, nebezpečné jsou i ořechy.
Dětská strava by měla splňovat určité parametry, například:
- jídlo by mělo mít takovou hustotu a složení, aby ho dítě mohlo bez problémů strávit a polknout
- veškerou zeleninu a ovoce je potřeba vždy před zpracováním řádně umýt, nejlépe kartáčkem, nebo okrájet, či ostrouhat
- u kořenové zeleniny je vhodné ze začátku vykrajovat a nepoužívat středy, jelikož obsahují nejvíce dusičnanů
- při vlastní výrobě příkrmů je ideální zeleninu vařit pouze v páře, zachová si tak nejvíce všech výživných látek
- kaše, mixované, pasírované či rozmačkané pokrmy lze podle potřeby ředit převařenou kojeneckou vodou, zeleninovým vývarem, mateřským mlékem, u nekojených dětí mlékem umělým
- jídlo by mělo mít zhruba pokojovou teplotu, nesmí být studené ani horké
- jídlo nepřislazujte, aby dítě zbytečně nepřivykalo na sladkou chuť, což vede v pozdějším věku k nadměrnému příjmu cukru a stává se základem pro vznik obezity
- do pokrmů pro děti do 1 roku nepřidávejte sůl ani koření
- u dětí do 3 let nepoužívejte žádné dochucovací prostředky jako je kečup, majonéza, hořčice
Sdílet na: