Kysané zelí – ochrana před rakovinou
Během procesu kysání zelí vznikají izotiokyanáty, které mají protirakovinné účinky. Tyto chemické látky rostlinného původu, o nichž se předpokládá, že posilují obranu organismu proti některým druhům rakoviny, se vyskytují v brukvovité zelenině (brokolice, růžičková kapusta, zelí). Podle finských vědců, kteří jejich účinky studovali a dokládali je epidemiologickou studií, nás izotiokyanáty mohou ochránit zejména proti rakovině tlustého střeva, jater, plic a prsu.
V lidovém léčitelství se již dříve
syrové kysané zelí ordinovalo velmi často. Obsah
vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti
bakterií mléčného kvašení. Díky nim působí kyselé zelí příznivě i na náš
zažívací trakt a na složení střevní
mikroflóry. Podporou mikroflóry působí jako prevence proti nádorům zažívacího traktu.
Vitamin C nejen
posiluje organismus proti infekcím (aktivuje imunitní systém proti virům a baktériím), ale je velice potřebný pro
tvorbu krve a hormonů. Aktivuje funkci střev,
podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, čímž umožňuje rychlé odstraňování
toxických látek z těla. Obsah vitaminu C klesá v kysaném zelí při skladováním v keramických nádobách jen velmi pomalu.
Recept na kysané zelí
Ingerience:
- 5 kg hlávkového zelí
- 4 cibule
- 20 g soli
- 5 bobkových listů
- hrst kmínu
- 10 kuliček celého pepře
- 6 kuliček nového koření
- čerstvý kopr - několik větviček
- dle chuti je možné přidat křen, jablka
Postup přípravy:
- Zelí očistíme, rozkrojíme a odstraníme košťály. Poté zelí nakrouháme (v obchodě je možné též zakoupit syrové zelí krouhané).
- Na dno zelňáku rozložíme celé zelné listy. Na ně postupně klademe asi v 10 cm vrstvách krouhané zelí, které posypeme solí, kořením a každou vrstvu důkladně pěchujeme.
- Jestliže přidáváme i jablka, tak rozložíme do každé vrstvy.
- Když je zelí náležitě stlačené a sud je plný, přikryjeme zelňák víkem a do žlábku kolem nalijeme vodu.
- Necháme v teple kvasit asi 1 týden. Záleží na teplotě a síle pěchování.
- Musíme dbát na to, aby byla horní vrstva stále ponořená. V případě, že hladina klesne, dolijeme zelí vychladlou, převařenou a osolenou vodu.
- Pokud slyšíme, jak unikají vzduchové bublinky do žlábku s vodou, znamená to, že zelí kvasí.
- Je-li zelí tak akorát vykvašené, není moc měkké ani kyselé, přikryjeme horní vrstvu celými zelnými listy a odneseme sud do chladu (sklep, špíz). Zde ještě několik dalších dnů kvasí.
- Při odebírání zelí musíme dbát na to, aby bylo zelí stále ponořené, jen tak neoschne a nezačne se kazit. V případě potřeby doléváme osolenou, převařenou a vychlazenou vodu.
Chuť kysaného zelí je možné vylepšit nejen cibulí, koprem, jablky, křenem, ale i feferonkami a dalšími přísadami.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...