Kukuřice nejen v mexické kuchyni
Kukuřice patří mezi teplomilné rostliny s vysokými nároky na vláhu. Celosvětově se řadí k nejvýkonnějším zemědělským plodinám a významnou měrou se podílí na zabezpečování potravin pro lidstvo. Vzhledem k rozsáhlým možnostem uplatnění, cena zrna kukuřice ve světě poslední dobou stále roste a zřejmě ještě růst bude. Je důležitou surovinou i pro řadu průmyslových odvětví (lihovary, škrobárny, chemický průmysl, apod.), v naší republice se v současné době největší část produkce spotřebovává přímo v zemědělství, a to ve formě siláže a krmiva.

Jedná se o
tradiční obilninu amerického kontinentu, má klíčový význam hlavně pro
mexickou kuchyni. Kukuřici můžeme konzumovat na mnoho způsobů, známe ji jak
vařenou, tak i
syrovou, obzvlášť mladé kukuřičky mají šťavnatou a sladkou chuť.
Grilovaná kukuřice s bylinkovým máslem
Ingredience:
- 4 klasy kukuřice
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce sekané petrželky
- 1 lžíce sekané pažitky
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 50 g másla
- dřevěné špejle s hrotem
Postup přípravy:
- Kukuřice oloupeme a odstraníme vlákna.
- Pokud nepoužijeme čerstvou kukuřici, klasy povaříme 15 až 20 minut ve vroucí vodě. Po uvaření je necháme krátce vychladnout a oschnout.
- Do středů kukuřice zapíchneme dřevěné (na délku 8 cm upravené) špejle, které poslouží k otáčení při grilování a následně k snadnější konzumaci.
- Kukuřice potřeme tenkou vrstvou másla a vložíme na gril.
- Grilujeme cca 10 minut, příčemž průběžně otáčíme.
- Smícháním změklého másla, omytých nasekaných bylinek a prolisovaného česneku si vytvoříme bylinkové máslo. Dle chuti osolíme a uložíme na chvíli do lednice.
- Grilovanou kukuřici podáváme horkou, potřeme ji studeným bylinkovým máslem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...