Kukuřice nejen v mexické kuchyni

Kukuřice patří mezi teplomilné rostliny s vysokými nároky na vláhu. Celosvětově se řadí k nejvýkonnějším zemědělským plodinám a významnou měrou se podílí na zabezpečování potravin pro lidstvo. Vzhledem k rozsáhlým možnostem uplatnění, cena zrna kukuřice ve světě poslední dobou stále roste a zřejmě ještě růst bude. Je důležitou surovinou i pro řadu průmyslových odvětví (lihovary, škrobárny, chemický průmysl, apod.), v naší republice se v současné době největší část produkce spotřebovává přímo v zemědělství, a to ve formě siláže a krmiva.

obrázek ke článku Kukuřice nejen v mexické kuchyni

Jedná se o tradiční obilninu amerického kontinentu, má klíčový význam hlavně pro mexickou kuchyni. Kukuřici můžeme konzumovat na mnoho způsobů, známe ji jak vařenou, tak i syrovou, obzvlášť mladé kukuřičky mají šťavnatou a sladkou chuť.

Grilovaná kukuřice s bylinkovým máslem


Ingredience:


  • 4 klasy kukuřice
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • 1 lžíce sekané pažitky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 50 g másla
  • dřevěné špejle s hrotem

Postup přípravy:


  • Kukuřice oloupeme a odstraníme vlákna.
  • Pokud nepoužijeme čerstvou kukuřici, klasy povaříme 15 až 20 minut ve vroucí vodě. Po uvaření je necháme krátce vychladnout a oschnout.
  • Do středů kukuřice zapíchneme dřevěné (na délku 8 cm upravené) špejle, které poslouží k otáčení při grilování a následně k snadnější konzumaci.
  • Kukuřice potřeme tenkou vrstvou másla a vložíme na gril.
  • Grilujeme cca 10 minut, příčemž průběžně otáčíme.
  • Smícháním změklého másla, omytých nasekaných bylinek a prolisovaného česneku si vytvoříme bylinkové máslo. Dle chuti osolíme a uložíme na chvíli do lednice.
  • Grilovanou kukuřici podáváme horkou, potřeme ji studeným bylinkovým máslem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Kukuřice nejen v mexické kuchyni


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní