Čekankové puky ve studené kuchyni
Čekanka patří k zelenině, která se vyznačuje specifickou nahořklou chutí, což ale není překážkou při pestrém využití ve studené i teplé kuchyni. Zejména tepelné zpracování nahořklou chuť zcela eliminuje.
Křehké
syrové středy (srdíčka) se nejčastěji používají ve
studené kuchyni do salátů, obloh a past, mezi velkou delikatesu patří kombinace se sušeným ovocem.
Čekankový salát se šunkou a plísňovým sýrem
Ingredience:
- 3 rozpůlené puky čekanky
- 6 plátků sušené vepřové šunky (pršut nebo prošuto)
- 100 g měkkého sýra s modrou plísní
- 2 lžíce loupaných dýňových semínek
- 2 lžíce oleje z hořčičných semínek
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 svazku jemně nasekané pažitky
- mořská sůl
- černý pepř drcený
Postup přípravy:
- Nejprve si krátce, za občasného míchání, opražíme dýňová semínka na suché nepřilnavé pánvi.
- Do prošlehaného oleje, vinného octa a nasekané pažitky vsypeme opražená dýňová semínka.
- Dresing osolíme a opepříme.
- Na talíř zdobně rozložíme čekanku, sýr a pršut.
- Zakápneme zálivkou, posypte drceným pepřem a podáváme, nejlépe s křupavým tmavým pečivem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...