Čaj z šípků na více způsobů
Šípky sbíráme raději pěkně tuhé a vyzrálé, i když ty měkké jsou nejsladší. Nejčastěji se čaj vaří z rozdrcených plodů. Hotový nápoj však může obsahovat droboučké chloupky, proto je nutné jej velmi důkladně přecedit. Šípkový čaj se má podávat vždy čerstvý.
Plánujeme-li vařit čaj z drcených šípků, můžeme plody
nakrájet na plátky již před sušením, které se tím značně
urychlí.
Šípky je možné uchovávat nejen sušené, ale lze je uložit do mikrotenového sáčku a nechat
zamrazit.
Čaj z celých sušených šípků
Postup přípravy:
- Budeme-li vařit čaj z celých sušených šípků, je vhodné šípky louhovat ve studené vodě přes noc, nebo alespoň po dobu několika hodin před vařením.
- Následně vodu se šípky ve větším hrnci jen krátce povaříme při teplotě cca 80 ° C, aby nedošlo ke zbytečným ztrátám vitaminu C.
- Čaj necháme ještě chvíli louhovat, během dne sléváme do šálku a popíjíme.
- Šípky ponecháme celou dobu v hrnci, v kterém jsme čaj vařili, aby se důkladně vylouhovaly.
- Po vypití veškerého čaje šípky nevyhazujeme, čaj z nich uvaříme ještě 1x, je stále chutnější a barevně výraznější.
Čaj z drcených šípků
Postup přípravy:
- Rozdrcené šípky louhujeme alespoň 1 hodinu před samotným vařením.
- Následně přivedeme rychle do varu, krátce povaříme a louhujeme.
- Hotový čaj scedíme přes velmi jemné sítko nebo plátýnko, abychom odstranili jemné chmýří ze semen šípků.
Účinek šípků můžeme při nachlazení, chřipce a respiračních problémech
znásobit, pokud přidáme
lipový květ a po částečném vychlazení dosladíme čaj
medem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...