Černý jeřáb (arónie), což takhle dát si likér?
Černý jeřáb (arónie) se pěstuje jako nízký keř či stromek. Má dost trpké, ale velmi zdravé plody (černé kuličky), s vysokou biologickou a výživnou hodnotou, které mají i čistící účinek. Plody arónie se dají konzumovat v syrovém stavu, ale chutnější jsou upravené. Lze je sušit, kandovat, zavařovat nebo zpracovat na šťávu, víno či likér.
Kompot z černého jeřábu
Ingredience:
- 2 kg jeřabin bez stopek
- 1 kg cukru krupice
- potravinářská kyselina sorbová - proti plísním
- voda
- zavařovací, či jiné skleničky
- celofán
Postup přípravy:
- Jeřabiny namočte pře noc i se stopkami.
- Druhý den plody otrhejte a propláchněte.
- Vařte 5 minut s cca 2 dl vody pod pokličkou a následně ještě 10 minut bez pokličky.
- Poté přidejte cukr a vařte dalších 10 minut.
- Hotovou směsí naplňte sklenice, navrch dejte malé množství kyseliny sorbové a převažte celofánem.
- Uložte na temném, chladném místě.
Likér z černého jeřábu
Ingredience:
- 1 l černých jeřabin bez stopek
- 1 l jemné lihoviny (vodka, brandy)
- 1 kg cukru krupice
- 1 l vody
- 4 l láhev
Postup přípravy:
- Jeřabiny důkladně omyjte a oddělte od stopek.
- Dejte je do 4 l láhve a zalijte lihovinou.
- Uložte na 14 dní do chladné místnosti.
- Každý den s lahví zamíchejte.
- Po dvou týdnech svařte 1 litr vody s 1 kg cukru.
- Nechte vychladnout a následně roztok nalijte k jeřabinám s lihovinou.
- Další dva týdny nechte opět odstát, každý den s lahví zamíchejte.
- Hotový výluh přeceďte a slijte do čistě vymytých láhví.
- Uzavřete a uložte na chladném místě.
Likér z černého jeřábu s přídavkem koření
Ingredience:
- 2 l bobulí jeřabin bez stopek
- 0,5 l vodky
- 2 hřebíčky
- kousek skořicové kůry
- 1 badyán, není podmínkou
- 0,5 kg cukru
- 0,5 lžičky kyseliny citrónové
- 1 l vody
Postup přípravy:
- Jeřabiny operte.
- Do 1 l vody dejte jeřabiny a koření a přiveďte vše k varu.
- Povařte 30 minut, nechte částečně vychladnout.
- Směs přepasírujte přes jemné síto nebo hrubé plátno.
- Přidejte cukr a povařte do jeho rozpuštění.
- Nechte zcela vychladnout, přidejte vodku a kyselinu citrónovou.
- Důkladně promíchejte a nalijte do čistě vymytých lahví.
Likér z černého jeřábu s 2 lžičkami kávy
Ingredience:
- 3 l kuliček jeřábu
- 0,5 l rumu
- 0,5 kg cukru krupice
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžičky kávy
- voda
Postup přípravy:
- Kuličky jeřábu důkladně omyjte a rozmixujte nahrubo.
- Dejte vařit na cca 20 minut do 1 l vody.
- Propasírujte a dejte vařit společně s cukrem, vanilkovým cukrem a výluhem z kávy (kávu zalít jen malým množstvím vody).
- Povařte vše 5 minut.
- Nechte vychladnout a až poté přilijte rum.
- Výsledný likér nalijte do vymytých lahví, uzavřete a uložte do chladu.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku