Burčák se stává v posledních letech
stále populárnějším, ale tím, že je v České republice omezená plocha vinic, vyrobí vinaři ze svých hroznů raději víno. Pro burčák
dovezou hrozny ze zemí, kde je sklizeň větší. V dnešní přechemizované době je to rozhodně velké plus. Podle vinařů jeden mililitr burčáku obsahuje mnohem
více probiotik než jogurt.
Burčákem je možné označit pouze nápoj vyrobený z hroznů
vypěstovaných v České republice.
Pokud je nápoj označený jako
částečně zkvašený hroznový mošt, je vyrobený z hroznů nebo moštu dovezených
ze zemí EU. Jinak to jsou kvalitou, chuťově i dalšími parametry identické nápoje. Vždy
záleží na vyzrálosti hroznů a odrůdě.
Pití burčáku je nejvíce rozšířeno v České republice, v Rakousku, Německu a na Slovensku, v ostatních zemích i s velkou vinařskou tradicí tento nápoj nenaleznete.
Burčák vzniká částečným zkvašením z vylisovaného moštu, jako první stupeň výroby vína. Řízené kvašení probíhá v sudech při teplotě kolem 15 - 30°C a
trvá týden až dva. Nižší teploty během tohoto procesu zaručují uchování aromatických látek. Většina přítomného cukru se postupně změní na alkohol a oxid uhličitý. Lze jej připravit jak
z hroznů bílých, tak i modrých.
- Bílý burčák - má světle až tmavě žlutou barvu s mírným kvasničným zákalem. Na dně a na stěnách nádoby se může vyskytnout jemná usazenina.
- Červený burčák - má světle rubínovou až tmavě červenou barvu a není čirý, je s mírným zákalem kvasinek. Chuť burčáku je ovocná.
Opravdový burčák
stále pracuje. Ve sklenici proto budete mít bublinky a pěnu. Ve větší nádobě můžete dokonce pozorovat neustálý pohyb malých bublinek. Burčák byste měli rozhodně
kupovat u prověřených a důvěryhodných zdrojů. Buď přímo u vinaře nebo ve vinných sklípcích. Prodávající by měl být
kvalifikovaný, měl by znát své zboží a poskytnout informace o původu burčáku (vinařská oblast, podoblast, vinařská obec nebo přímo jméno producenta), odrůdě, či míře cukernatosti. Vzhledem k tomu, že chuťové preference každého z nás mohou být různé, někomu bude více chutnat sladký mošt a jiní dají přednosti burčáku ve vyšších fázích kvašení, měl by prodejce
vědět, v jaké fázi jeho produkt je a tuto vám prozradit. Z toho logicky vyplývá, že by měl mít také vhodné podmínky pro uchovávání citlivého produktu.
Prodejcům burčáku u stánků podél cest se moc věřit nedá. Už jen proto, že burčák, stejně jako víno, nesnáší vysoké teploty, přímé světlo, prašnost a podobně. Burčák by měl být stáčen z chlazených zakrytých nádob (tanků) a
čepován do čistých nových obalů. Obsah v láhvi by měl být svěží, žlutavé, případně lehce nahnědlé, nebo narůžovělé barvy s minimálním množstvím usazenin na dně. Dobrý prodejce vám nabídne před koupí
ochutnat vzorek.
Rozlišujeme několik fází burčáku podle stádia kvašení:
- Sladký - typická moštová chuť, převažuje cukr nad alkoholem, Chutná spíše ženám.
- Ve varu - množství cukru, alkoholu a kyselin je harmonicky vyrovnané, kvasinky jsou na vrcholu své aktivity, takže kvašení je nejrychlejší. Jedná se o nejlahodnější fázi burčáku, nepřevládá ani trpká chuť alkoholu, ani sladká chuť neprokvašeného cukru.
- Po zlomení - v chuti jsou patrné kyseliny a alkohol, tato chuť převažuje nad sladkostí.
- Řezák neboli mydliňák - cukr zaniká, burčák má různorodou chuť, je v něm výrazný alkohol a kyseliny. Je to téměř prokvašený mošt s nepatrnými zbytky cukru, oblíbenější je u mužů.
- Mladé víno - chuťově ustálené, téměř čisté, s výraznou vůní odrůdy.
Odborníci se shodují v tom, že burčák, na němž si chcete pochutnat, by
neměl být starší než 3 dny. Podle nich je burčák v přiměřeném množství i
zdravý. Nezapomeňte však, že je to alkoholický nápoj s
obsahem alkoholu až do 6%, takže pít opatrně,
v malé míře. Zdraví prospěšné je pít ho po
malých dávkách. Dospělý
muž by neměl vypít více než
půl litru denně. U
ženy je dávka ještě nižší, neměla by překročit objem
tři deci. Každý rok by měl člověk vypít
cca 5 l, což odpovídá množství krve v těle.
Burčák obsahuje:
- Množství vitamínů skupiny B - zejména thiaminu (B1), který má pozitivní vliv na srdeční činnost a nervovou soustavu. Riboflavin B2, udržuje dobrý stav pokožky, podporuje činnost rohovky a sítnice, reguluje růstové a životní procesy. Niacin PP (B3) - ovlivňuje činnost žaludku a střev, prokrvuje pokožku. Kyselina pantotenová (B5) má zase ochranný účinek na sliznice a zažívací ústrojí obecně, ovlivňuje nervovou koordinaci, účastní se přeměny bílkovin, cukrů a tuků, zvyšuje imunitu. Pyridoxin (B6) - významný při tvorbě hemoglobinu, podporuje regeneraci kůže a funkci nervového systému. Kobalamin B12 - má vliv na léčení chudokrevnosti, omezuje únavu, napomáhá léčbě depresí. Biotin (B7) - má vliv na kvalitu pokožky.
- Zinek - prospívá pokožce a vlasům.
- Minerály a stopové prvky - příznivý účinek na metabolické procesy.
- Kyselina nikotinová a nikotinamid - zabraňují nervovým a kožním poruchám.
- Resveratrol - podobně jako další flavonoidy s antioxidačním účinkem, patří do skupiny rostlinných polyfenolů, látek, které svou antioxidační kapacitou dokáží bránit stárnutí na buněčné úrovni a tedy předcházet civilizačním onemocněním, příznivé účinky má i na srdečně cévní systém. Najdeme ho zejména v červených odrůdách hroznů, z nichž se burčák také vyrábí, i když méně.
- Kvasinky a přirozené bakterie - právě vitamíny skupiny B pocházejí z kvasinek nebo jejich metabolické aktivity.
- Přirozené cukry (glukózu, fruktózu) - rychlý zdroj energie.
Pozor, pro vysoký obsah cukrů však burčák
není vhodný pro diabetiky.