Bramborový knedlík z vařených brambor


Ingredience:


  • 1kg brambor
  • 350 g polohrubé nebo hrubé mouky, případně lze část mouky nahradit i krupicí
  • 2 vejce
  • sůl
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžíce octa

Postup přípravy:


  • Brambory okrájíme a do měkka uvaříme v osolené vodě.
  • Po uvaření slijeme z brambor vodu a necháme je v hrnci trochu zchladnout.
  • Poté na ně nasypeme cca polovinu z odvážené mouky.
  • Šťouchadlem brambory rozmačkáme a promícháme s moukou.
  • Připravenou hmotu si přendáme na pomoučenou pracovní desku či kuchyňský vál a necháme zcela vychladnout.
  • Uprostřed hmoty vytvoříme důlek.
  • Do důlku rozklepneme vajíčka, přidáme sůl, ocet, mouku a kypřící prášek do pečiva.
  • Vše zpracujeme v tuhé hladké těsto, které drží pohromadě a nelepí se moc na ruce. Pokud by byly brambory více vodnaté a těsto nám nedrželo dobře pohromadě, můžeme přidat trochu mouky navíc.
  • Z těsta vytvarujeme 3 - 4 postejné válečky.

Knedlíky vaříme v osolené vodě nebo v páře:


  • Vaření v osolené vodě - válečky opatrně vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 20 minut.
  • Vaření i v páře - do hrnce dáme trochu vody a vložíme napařovací vložku. Na ni opatrně položíme knedlíky. Hrnek zakryjeme poklicí a vaříme zhruba 15 - 20 minut.

Hotový knedlík je uvnitř krásně kyprý a suchý. Na plátky jej krájíme ostrým nožem nebo nití.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní