350 g polohrubé nebo hrubé mouky, případně lze část mouky nahradit i krupicí
2 vejce
sůl
kypřicí prášek do pečiva
1 lžíce octa
Postup přípravy:
Brambory okrájíme a do měkka uvaříme v osolené vodě.
Po uvaření slijeme z brambor vodu a necháme je v hrnci trochu zchladnout.
Poté na ně nasypeme cca polovinu z odvážené mouky.
Šťouchadlem brambory rozmačkáme a promícháme s moukou.
Připravenou hmotu si přendáme na pomoučenou pracovní desku či kuchyňský vál a necháme zcela vychladnout.
Uprostřed hmoty vytvoříme důlek.
Do důlku rozklepneme vajíčka, přidáme sůl, ocet, mouku a kypřící prášek do pečiva.
Vše zpracujeme v tuhé hladké těsto, které drží pohromadě a nelepí se moc na ruce. Pokud by byly brambory více vodnaté a těsto nám nedrželo dobře pohromadě, můžeme přidat trochu mouky navíc.
Z těsta vytvarujeme 3 - 4 postejné válečky.
Knedlíky vaříme v osolené vodě nebo v páře:
Vaření v osolené vodě - válečky opatrně vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 20 minut.
Vaření i v páře - do hrnce dáme trochu vody a vložíme napařovací vložku. Na ni opatrně položíme knedlíky. Hrnek zakryjeme poklicí a vaříme zhruba 15 - 20 minut.
Hotový knedlík je uvnitř krásně kyprý a suchý. Na plátky jej krájíme ostrým nožem nebo nití.