Houskový kynutý knedlík


obrázek ke článku Houskový kynutý knedlík

Ingredience:


  • 2 housky nebo 2 rohlíky
  • 400 dkg pšeničné polohrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • ½ až 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru

Postup přípravy:


  • Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že zahřejeme mléko, musí být však pouze vlažné. Část mléko odlijeme do většího hrnečku, zamícháme cukr a droždí, které rozdrobíme. Přikryjeme utěrkou, necháme na teplém místě, aby vzešel kvásek.
  • Nejlépe den staré pečivo nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme zbytek vlažného mléka, vejce a vše promícháme.
  • Nakonec přidáme sůl, mouku a vzešlý kvásek.
  • Vypracujeme těsto. Pokud by bylo řídké, přidáme ještě trochu mouky.
  • Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Teplota by však neměla přesáhnout 28°C.
  • Z vykynutého těsta vyválíme 3 oválné knedlíky, které necháme ještě asi 15 minut dokynout.
  • Knedlíky vložíme do osolené vařící vody, použijeme dostatečně velký kastrol, neboť knedlíky při vaření zvětší svůj objem. Když se voda začne opět vařit, snížíme teplotu a hrnec částečně zakryjeme poklicí.
  • Vaříme z každé strany cca 7 minut. Potom 1 knedlík vytáhneme, rozkrojíme, abychom se přesvědčili, že je dostatečně uvařený. Následně vyndáme ostatní knedlíky, propícháme nejlépe dlouhou dvouzubou vidličkou, aby z nich vyšla pára a knedlíky se nesrazily.
  • Knedlíky krájíme režnou nití nebo za minimálního tlaku ostrým nožem, který po každém řezu opláchneme a otřeme ubrouskem, aby se nelepil.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní