Polenta - zdravá kukuřičná kaše, která zasytí
Polenta je kaše připravená ze žluté kukuřičné mouky a vody. Je rozšířená především v severní Itálii, ale můžeme se s ní setkat i v Balkánských zemích. Kdysi bývala jídlem chudých, dnes ji najdete na jídelním lístku téměř každé italské restaurace. Polentu si mohou dopřát i lidé nesnášející lepek, který v kukuřici nenajdete.
Polenta nejen dobře
zasytí, ale obohatí váš jídelníček o
vlákninu,
bílkoviny,
minerály (např. železo, hořčík, mangan, zinek, selen),
vitamíny (zejména skupiny B) a
glukózu.
Polenta se podává:
- Samostatně - nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzolou nebo parmezánem a kvalitním vínem.
- Jako příloha - k masu, salátu, zelenině. Kukuřičnou kaši můžete podávat s nejrůznějšími omáčkami nebo ji nechat vychladnout a zapéct v troubě, dá se také smažit a grilovat.
V našich obchodech je k dostání kukuřičná polenta
instantní, díky čemuž se vyhnete dlouhému a namáhavému míchání, neboť z instantní směsi je hotová již
za tři minuty.
Při nákupu dávejte přednost instantní polentě
připravené pomocí páry. Polenta připravená pomocí extruze připravuje výrobek o většinu důležitých látek.
Chcete-li si připravit pravou polentu sami, potřebujete:
- kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici) 250 g
- 1 l vody nebo masového vývaru
- sůl
- čerstvě mletý bílý pepř
- 60 g másla
- (na 500 g mouky, 2 l vody)
Postup přípravy:
- Mouku nejprve spařte, abyste ji zbavili trpké chuti.
- Vodu dejte vařit, přidejte sůl.
- Za stálého míchání vařečkou nebo metlou, přisypte mouku. Stále usilovně míchejte, aby se nevytvořily hrudky, přidejte pepř.
- Teplotu snižte na minimum, přidejte máslo a pokračujte ve vaření, cca 30 minut, často míchejte.
- Když se voda vyvaří, vařečka stojí sama uprostřed hrnce a kaše se odděluje od stěn, je polenta hotová.
- Polentu můžete ihned podávat, nebo ji můžete nechat vystydnout a následně grilovat nebo smažit.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...