Polenta - zdravá kukuřičná kaše, která zasytí

Polenta je kaše připravená ze žluté kukuřičné mouky a vody. Je rozšířená především v severní Itálii, ale můžeme se s ní setkat i v Balkánských zemích. Kdysi bývala jídlem chudých, dnes ji najdete na jídelním lístku téměř každé italské restaurace. Polentu si mohou dopřát i lidé nesnášející lepek, který v kukuřici nenajdete.

Polenta nejen dobře zasytí, ale obohatí váš jídelníček o vlákninu, bílkoviny, minerály (např. železo, hořčík, mangan, zinek, selen), vitamíny (zejména skupiny B) a glukózu.

Polenta se podává:


  • Samostatně - nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzolou nebo parmezánem a kvalitním vínem.
  • Jako příloha - k masu, salátu, zelenině. Kukuřičnou kaši můžete podávat s nejrůznějšími omáčkami nebo ji nechat vychladnout a zapéct v troubě, dá se také smažit a grilovat.

V našich obchodech je k dostání kukuřičná polenta instantní, díky čemuž se vyhnete dlouhému a namáhavému míchání, neboť z instantní směsi je hotová již za tři minuty.

Při nákupu dávejte přednost instantní polentě připravené pomocí páry. Polenta připravená pomocí extruze připravuje výrobek o většinu důležitých látek.

Chcete-li si připravit pravou polentu sami, potřebujete:


  • kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici) 250 g
  • 1 l vody nebo masového vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • 60 g másla
  • (na 500 g mouky, 2 l vody)

Postup přípravy:


  • Mouku nejprve spařte, abyste ji zbavili trpké chuti.
  • Vodu dejte vařit, přidejte sůl.
  • Za stálého míchání vařečkou nebo metlou, přisypte mouku. Stále usilovně míchejte, aby se nevytvořily hrudky, přidejte pepř.
  • Teplotu snižte na minimum, přidejte máslo a pokračujte ve vaření, cca 30 minut, často míchejte.
  • Když se voda vyvaří, vařečka stojí sama uprostřed hrnce a kaše se odděluje od stěn, je polenta hotová.
  • Polentu můžete ihned podávat, nebo ji můžete nechat vystydnout a následně grilovat nebo smažit.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní