Ostatní využitelné části zvířat
Nejen maso a droby zvířat jsou dobře využitelné. Obsahují bílkoviny, dodávají tělu potřebnou energii a dají se využít k přípravě chutných pokrmů. Také další části zvířat, jako jsou kosti, krev a střeva mají výživnou hodnotu a široké využití, a to při přípravě pokrmů, výrobě uzenin a ostatních masných výrobků.
Kosti
Výsekové kosti se získávají
vykostěním hovězího, vepřového a telecího masa. Musí být
čerstvé, čisté a bez cizích pachů. Skladovat se mohou jen krátkodobě, a to při teplotě 0°C – 6 °C. Mají
výživnou hodnotu, obsahují tuk, bílkoviny, minerální látky (např. vápník, fosfor) a látky, které ovlivňují vůni a chuť.
Morkové kosti obsahují navíc lecitin (důležitý pro trávení tuků, činnost nervových buněk, snižování hladiny cholesterolu) a železo.
Rozlišujeme výsekové kosti:
- morkové - hovězí ramenní, holenní a stehenní
- řídké - hovězí, vepřové, telecí
- kosti z noh s řídkým morkem - hovězí
- harfy – (obsahují až 15% masa) - hovězí krční, hrudní, bederní obratle, žebra a hrudní kosti
- ostatní výsekové kosti – lopatky, obratle, kloubové hlavice, křížové, hrudní a pánevní kosti
Hovězí kosti se používají k přípravě vývarů a k zesilování omáček.
Morek se používá k přípravě zavářek do polévek a omáček.
Telecí a vepřové kosti se používají na vývary, do bílých polévek a omáček.
Krev
Krev
obsahuje plnohodnotné bílkoviny, glukózu, tuky, minerální látky (zejména železo), proto se považuje za hodnotnou potravinu. Obsahuje však i hodně vody, proto se
rychle kazí.
U nás se používá krev:
- Vepřová - k přípravě jelítek, tmavé tlačenky, prejtu a zabijačkové polévky.
- Husí a kachní - na samostatné pokrmy.
- Hovězí a telecí – k průmyslovému zpracování.
Střeva
Střeva musí pocházet
ze zdravých zvířat, používají se jako
obaly pro uzenářské výrobky. Musí být dokonale
čistá. Kromě tenkých a tlustých střev se ještě používá močový měchýř, jícen a žaludek.
Použití hovězích střev:
- Tenká - špekáčky, klobásy, salámy.
- Tlustá - suché trvanlivé salámy.
- Slepé (deník) a konečník - měkké salámy, tlačenky, záviny.
- Měchýř - tlačenky a mortadely.
Použití vepřových střev:
- Tenká – jitrnice.
- Tlustá - jelítka, tlačenky.
- Slepé (deník) a žaludek – tlačenky.
- Konečník - játrový salám.
- Měchýř – tlačenky a mortadely.
Použití střev ostatních zvířat:
- Skopová střeva - výroba párků, klobás a k výrobě salámů.
- Telecí střeva - příliš slabá, používají se jen omezeně.
- Koňská střeva – trvanlivé salámy.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...