Hlavní příkrm pro děti kolem 8. až 9. měsíce

Jak se bude množství příkrmů postupně zvyšovat, budete i méně často a kratší dobu kojit. Mějte však na paměti, že i v tomto období je mléčná strava důležitou součástí dětské výživy. Maso podáváme ze začátku pouze 1x týdně, další týden 2x týdně, až se dostaneme k frekvenci podávání 4 - 6x za týden. Maso kupujte pouze chlazené, vhodné je krůtí, kuřecí, králičí, telecí, jehněčí, kachní, husí. Ve dnech, kdy dítěti maso nepodáváte, můžete do jídelníčku zařadit natvrdo uvařený vaječný žloutek (zpočátku postačí ½).

obrázek ke článku Hlavní příkrm pro děti kolem 8. až 9. měsíce

Do konce 2. roku života dítěte by bylo ideální podávat pouze kupované příkrmy ve skle, kde je hladina dusičnanů v zelenině přísně sledována. Z finančních důvodů však toto řešení není vždy možné.

K doma vyráběným příkrmům je nejideálnější bio zelenina, která může být i mražená. V případě použití zeleniny, která nemá bio kvalitu, dbejte především na to, aby byla čerstvá a plody nebyly příliš velké.

Typy pro přípravu poledních příkrmů


Bramborová polévka s vaječným žloutkem


Ingredience:


  • 1 střední brambor
  • 1 mrkev
  • 2 kolečka petržele
  • 200 ml vody
  • 1/2 lžičky olivového oleje
  • 1 vařený žloutek

Postup přípravy:


  • Brambor a zeleninu očistíme, okrájíme a důkladně omyjeme.
  • Pokrájíme na malé kousky a vaříme vše dohromady v páře nebo v kojenecké vodě doměkka.
  • Uvařenou směs rozmixuje a přidáme olivový olej.
  • Do hotové polévky prsty rozmělníme uvařený žloutek.

Zeleninová polévka s rýží a mraženým hráškem


Ingredience:


  • 1 polévková lžíce rýže
  • 1 malá mrkev
  • 1 růžička brokolice
  • 1 polévková lžíce mraženého hrášku
  • kojenecká voda
  • půl lžičky panenského olivového oleje

Postup přípravy:


  • Zeleninu očistíme, okrájíme, důkladně ji omyjeme. a pokrájíme na malé kousky.
  • Rýži promyjeme v horké vodě, až je voda čirá.
  • Všechny suroviny, včetně mraženého hrášku, vaříme v kojenecké vodě až do měkka.
  • Po uvaření slijeme přebytečnou vodu do připravené nádoby. Později ji můžeme částečně využít k doředění polévky.
  • Přidáme olej a důkladně vše namačkáme a promícháme.
  • V případě potřeby ještě doředíme zeleninovým vývarem nebo mateřským či kojeneckým mlékem.

Kuřecí maso s rýží a červenou řepou


Ingredience:


  • 50 g kuřecího masa bez kůže
  • 60g červené řepy
  • 40g rýže
  • kojenecká voda
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup přípravy:


  • Červenou řepu nastrouháme na nudličky a vaříme v kojenecké vodě do měkka.
  • Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na malé kousky a krátce osmahneme na oleji.
  • Přidáme propranou rýži, vše zalijeme vodou a dusíme zhruba 20 minut doměkka.
  • Nakonec vmícháme uvařenou červenou řepu a dle potřeby doředíme mateřským či kojeneckým mlékem

Zeleninový příkrm se žloutkem


Ingredience:


  • 1 větší brambor
  • 1 mrkev
  • 1 růžička brokolice
  • 1/2 vařeného vaječného žloutku
  • 1/2 kávové lžičky olivového oleje
  • kojenecká voda

Postup přípravy:


  • Brambor a zeleninu očistíme, okrájíme a umyjeme.
  • Pokrájíme ji na malé kousky a nejlépe v páře nebo kojenecké vodě vaříme doměkka.
  • Z vajíčka, které jsme vařili po dobu 10 minut vyjmeme část žloutku.
  • Uvařené suroviny důkladně rozmačkáme, vmícháme 1/2 vaječného žloutku a půl lžičky oleje.
  • Na potřebnou hustotu dořeďujeme mateřským nebo kojeneckým mlékem.

Kuřecí maso se zeleninou a pohankou


Ingredience:


  • 60 g kuřecího masa bez kůže
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce čerstvého nebo mraženého hrášku
  • kousek pórku
  • 1 polévková lžíce instantních jáhlových nebo pohankových vloček
  • 1 kávová lžička olivového oleje
  • kojenecká voda

Postup přípravy:


  • Kuřecí maso omyjeme a ve vodě uvaříme doměkka.
  • Zeleninu očistíme, okrájíme a dobře omyjeme.
  • Uvařené maso vyjmeme z nádoby a do kuřecího vývaru dáme vařit najemno nakrájenou mrkev s pórkem, přidáme i hrášek.
  • Když je zelenina uvařená do měkka, přimícháme k ní pohankové nebo jáhlové vločky a necháme ve vývaru nabobtnat.
  • Maso pokrájíme na malé kousky a přidáme do směsi povařené zeleniny a vloček.
  • Přilijeme olej a vše důkladně promícháme, případně ještě doředíme mateřským či kojeneckým mlékem a vidličkou promačkáme.

Pohanková kaše s banánem


Ingredience:


  • 3 polévkové lžíce instantních pohankových vloček
  • 250 ml kojenecké vody
  • 3 polévkové lžíce bílého jogurtu (nesmí být nízkotučný)
  • 1 zralý banán

Postup přípravy:


  • Instantní pohankové vločky přelijeme vařící vodou a necháme řádně nabobtnat.
  • Do vloček vmícháme bílý jogurt a najemno rozmačkaný banán.

Pyré z krůtího masa s bramborem a mrkví


Ingredience pro 2 porce:


  • 200g krůtího masa
  • 1 středně velká brambora
  • 1 středně velká mrkev
  • kojenecká voda
  • 1 lžička olivového oleje

Postup přípravy:


  • Krůtí maso omyjeme, nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce.
  • Bramboru okrájíme, mrkev očistíme a vše omyjeme. Nakrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce s krůtím masem.
  • Přidáme potřebné množství kojenecké vody a vše společně vaříme do měkka.
  • Hotový pokrm doředíme kojeneckou vodou nebo mateřským mlékem a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do jemného pyré nebo vidličkou důkladně rozmačkáme.
  • Přidáme olivový olej.
  • Zbylý pokrm uchováme v lednici do druhého dne nebo zamrazíme.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Hlavní příkrm pro děti kolem 8. až 9. měsíce


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní