Lecitin

Lecitin je souhrnný název pro tzv. složené lipidy, tvořené cholinem (nedostatek se projeví velmi rychle zvýšením hodnot jaterních enzymů, což indikuje poškození jater), inositolem, glycerolem a fosfátem - souborně označované jako fosfatidylcholiny. Název pochází z řeckého lékithos (vaječný žloutek). Nejvíce lecitinu se v organismu nalézá v krevní plazmě, červených krvinkách a ve žluči (chrání sliznice žlučových cest před působením žlučových kyselin, zamezuje srážení cholesterolu do nerozpustných kamenů).

obrázek ke článku Lecitin

Lecitin je důležitou součástí všech buněk, podílí se na tvorbě buněčných membrán a na přenosu látek dovnitř buňky i ven. Snižuje toxicitu některých látek a léků, čímž chrání játra. Účastní se metabolismu krevních tuků, napomáhá odstraňování cholesterolu z tkání a jeho transportu do jater. Významnou měrou se podílí na snižování rizika rozvoje aterosklerózy, využívá se při léčbě Alzheimerovy demence, má důležitý význam pro funkci nervového systému, posiluje paměť.

Příznivý vliv lecitinu byl zaznamenán i při některých sexuálních poruchách. V kombinaci s antioxidantem (vitaminem E) má vliv na zpomalování procesu stárnutí, ovlivňuje stav žlučníku a jater, je vhodnou ochranou jater před vznikem jaterní steatózy (ztukovatělá játra), používá se jako pomocná látka u onemocnění, jako je žloutenka, jaterní cirhóza a žlučové kameny, snižuje opotřebovanost kloubů, podílí se na zdravém vývoji plodu.

Průmyslově se lecitin získává lisováním a extrakcí sójových bobů, méně z řepkových a slunečnicových semen, plodů podzemnice olejné (arašídy) a vajec.

Přírodní zdroje lecitinu:


  • játra
  • vaječný žloutek
  • sójové boby
  • arašídy
  • mléčné výrobky
  • olejnatá semena (slunečnice)
  • obilné klíčky
  • ovesná kaše
  • šťáva z vinných hroznů
  • zelenina (zelí, kapusta, květák)

Minimální denní potřeba lecitinu u zdravých jedinců se udává cca 1 - 3 g, doporučuje se však 4 – 5 g ráno nalačno nebo v průběhu dne.

Lecitin a jeho účinky na organismus:


  • pročišťuje cévy
  • snižuje krevní tlak
  • snižuje hladinu LDL cholesterol v krvi
  • posiluje imunitu
  • přispívá k redukci tuků zrychlením metabolismu
  • pomáhá v boji s celulitidou
  • udržuje zdravá játra, detoxikuje je např. po požití alkoholu či léků
  • zlepšuje činnost nervového systému
  • posiluje paměť a koncentraci
  • podporuje mozkovou činnost
  • zlepšuje prokrvení tkání
  • urychluje regeneraci po náročném výkonu
  • zlepšuje využití bílkovin
  • zlepšuje stav pokožky, brání vzniku ekzémů
  • pomáhá při bolestech kloubů (zmírňuje jejich bolestivost)
  • podporuje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání
  • zlepšuje stav nehtů
  • pomáhá při zácpě a nadýmání

Při vyvážené stravě, má naše tělo k dispozici dostatečné množství lecitinu, jeho potřeba stoupá při zvýšené fyzické a psychické zátěži, snižování hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku, zlepšení celkové regenerace. V takovém případě je vhodné užívat až 10g denně, ve dvou dávkách nejlépe ráno a večer.

Potřeba lecitinu stoupá při:


  • zvýšené hladině cholesterolu v krvi
  • nadměrné fyzické nebo psychické námaze
  • vyšší konzumaci alkoholu
  • rekonvalescenci
  • tvorbě žlučových kaménků
  • nedostatku vitaminu B12 a kyseliny listové

Vyšší dávky než 15 gramů denně se doporučují spíš výjimečně, neboť ve střevech dochází k přeměně lecitinu ve vedlejší odpadové produkty, což může vést k mírným potížím.

Vysoké dávky lecitinu a cholinu mohou vyvolat pocení, nevolnost, zvracení, nadýmání a průjem. Užívání vysokých dávek způsobuje tělesný zápach po rybách a změny srdečního rytmu.

Zařazení výživových doplňků do stravy a jejich dávkování konzultujte předem s ošetřujícím lékařem!


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Lecitin


(c) Naše výživa, 2010-2016 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní