Goji, kustovnice čínská (Lycium chinense)

Kustovnice čínská, známá také jako goji [godži], se používá v celé Číně po staletí jako omlazující ovoce. Jde o mrazuvzdorný, opadavý, trnitý keř z čeledi lilkovitých. Dorůstá do výšky až 2 - 3 metry. Na převislých větvích rostou drobné lístky. Květy jsou oboupohlavní, hvězdicovité, drobné. Kvete od června do srpna, květy mají bílo-fialovou barvu. Mezi původní oblasti jejího výskytu patří jižní Čína, Tibet a Mongolsko, postupně se rozšířila i do dalších částí Asie. Rod kustovnice zahrnuje asi 80 druhů. Je rozšířen v mírném pásu a subtropech zejména v jižní části Jižní Ameriky a v jižní Africe, v menší míře i v mírných oblastech Asie a Evropy. Provincie Nixgxia v Číně patří mezi nejkvalitnější producenty. Důvodem je nejspíš specifické klima podhůří Himalájí a dostatek kvalitní, velmi úrodné půdy. Název Goji Berry s největší pravděpodobností pochází z oblasti Gojal, kde kustovnice vždy v hojnosti rostla. Kustovnice plodí druhým až třetím rokem. Plodem jsou oranžovo-červené, 2 - 3 cm velké, bobule, které se vzhledem podobají šípkům. Jelikož dozrávají až později, je vhodné kustovnici vysazovat na slunná teplá místa, aby mohly plody dozrát. Zralé plody jsou sladké a velmi chutné.

obrázek ke článku Goji, kustovnice čínská (Lycium chinense)

Kustovnici lze využít k celkové podpoře našeho organismu, k doplnění vitamínů a minerálů, nebo jen jako zdravou pochutinu, kterou obohatíme svůj jídelníček.

Tradiční čínská medicína (TCM) řadí kustovnici mezi zdroje vitality a dlouhověkosti, je považována za posilující prostředek podporující imunitní systém. V oblastech, kde je kustovnice tradičně pěstována a je součástí běžného jídelníčku, se skutečně traduje nejvyšší průměrný věk dožití místních obyvatel.

První písemné zmínky o užívání kustovnice pocházejí z let vlády císaře Šen-nunga (2737-2697 př. n. l.), který zařadil kořen kustovnice mezi tzv. výjimečná dřeva. V období dynastie Ming (1368–1644) byla kustovnice čínská lékaři předepisována jako prostředek na kožní onemocnění a revmatismus. Další účinky popsal lékař Li Š-čen (1518–1593), který dlouhověkost obyvatel vesnice Nan – čchiou vysvětloval právě pravidelným pitím vína z kustovnice čínské.

Goji můžeme zařadit mezi adaptogeny, tedy přírodní látky, které pomáhají překonat stres a únavu, zvyšují odolnost proti nemocem, včetně rakovině.

Plody kustovnice čínské obsahují:


  • karotenoidy - včetně betakarotenu, zeaxantinu a luteinu
  • betain - umožňuje zadržování vody v buňkách, takže účinně chrání před dehydratací, podporuje činnost enzymů, které zajišťují štěpení bílkovin na aminokyseliny, čímž podporuje trávení
  • β-sitosterol, kumarin
  • lykopen
  • zeaxantin
  • aktivní polysacharidy
  • vitamíny B1, B2, B6, C, E
  • aktivní polysacharidy
  • peptidoglykeny
  • 18 aminokyselin z 20 v přírodě se vyskytujících, včetně esenciálních aminokyselin - např. kyselina linolová, palmitová, myristová
  • 21 stopových minerálů, mezi nimi např. - zinek, selen, železo, vápník, draslík, měď, fosfor, germanium
  • vlákninu
  • cukry
  • bílkoviny

Pozitivní vliv kustovnice čínské:


  • posiluje obranyschopnost a imunitu
  • má protinádorové účinky
  • snižuje hladinu škodlivého krevního cholesterolu LDL
  • zpomaluje proces stárnutí - zdroj antioxidantů, ochrana a redukce rizika buněčného poškození volnými radikály, což je jeden z důvodů stárnutí organismu, zpomalení stárnutí kůže a dalších orgánů
  • chrání a posiluje zrak - zlepšuje vidění ve tmě, zmírňuje šeroslepost, léčí zánět spojivek
  • snižuje krevní tlak
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • zlepšuje krvetvorbu - podporuje tvorbu červených i bílých krvinek, působí jako prevence obranyschopnosti organismu
  • pomáhá při chudokrevnosti
  • podporuje zpevnění šlach, nehtů a vlasů
  • působí na regeneraci jaterních buněk, čímž zlepšuje činnost jater
  • zlepšuje funkci ledvin
  • čistí krev
  • podporuje sekreci růstového hormonu
  • zlepšuje paměť
  • podporuje dobré trávení
  • zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií
  • podporuje sexuální funkce - napomáhá sexuální potenci a plodnosti
  • pomáhá při kožním onemocnění

V Číně se konzumují plody kustovnice nejen čerstvé bez další úpravy, ale i sušené, nakládané nebo jako součást masitých pokrmů a polévek. Ze semínek obsažených v plodech goji se lisuje unikátní olej.

Tradiční je příprava čaje z bobulí i listů a známé je i víno z kustovnice.

U nás se nejčastěji můžeme setkat s kustovnicí sušenou (bobule nebo prášek z plodů) nebo se 100% šťávou z plodů. Sušené plody lze přidávat do různých pokrmů, jako jsou jogurty, müsli, saláty, buchty.

Doporučené dávkování


  • Jedna hrst plodů denně (20 - 50 g). Hrst plodů si ale rozdělíme do 3 denních dávek. Hrst funguje jako univerzální dávkování pro všechny členy rodiny (dítě = jeho dětská hrst).
  • Těhotné a kojící ženy by se měly o konzumaci vždy předem domluvit s ošetřujícím lékařem.

Při nadměrném užívání může dojít k projímavým účinkům. Tělo tak reaguje na dostatečné množství vitamínů a minerálních látek v těle a přebytek se snaží vyloučit. V případě průjmu tedy na čas vynechejte konzumaci kustovnice, nebo snižte dávkování.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní