Ananas

Ananas patří mezi nejznámější cizokrajné ovoce. Pochází z jižní Brazílie, indiáni jej rozšířili po celé jižní a střední Americe, odkud ho do Španělska dovezl Kolumbus. Později se ananas začal pěstovat i ve sklenících. Nejvíce lahodný je čerstvý a plně vyzrálý, konzervací ztrácí až polovinu svých účinných látek (včetně bromelinu). Zralý ananas má intenzivní a typickou vůni, nezralý obsahuje velké množství kyselin, které mohou poškodit zubní sklovinu a podráždit žaludeční sliznici.

obrázek ke článku Ananas

Dužina ananasu je šťavnatá a masitá, bílá až žlutá, obsahuje až 86% vody a 0,1% tuku.

Ananas obsahuje:


  • cukry
  • vlákninu
  • bílkoviny
  • organické kyseliny (hlavně kyselinu citronovou, maleinovou a tartarovou)
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Draslík (K)
  • Síru (S) - (větší množství může způsobit u citlivých lidí podráždění sliznice)
  • Mangan (Mn)
  • Zinek (Zn)
  • Železo (Fe)
  • provitamin A
  • vitamíny B
  • vitamin C

Nejznámější látkou obsaženou v ananasu je enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Tuky nelikviduje, ale zpomaluje jejich ukládání v těle. Pro svoji nízkou energetickou hodnotu se ananas užívá při dietě a hubnutí.

Ananas má také protizánětlivé a detoxikační účinky, brání nadměrnému zadržování vody v těle, pomáhá při slunečním úžehu, účinný je i při odstranění pigmentových, tzv. stařeckých skvrn na kůži (ananasová šťáva).

Bromelin pomáhá při léčbě:


  • bolestí a otoků (zhmožděniny, podvrtnuté klouby)
  • ran a popálenin
  • infekcí močových cest
  • srdečních chorob, zabraňuje srážení krevních destiček, což snižuje riziko vzniku trombóz (hlavně při prevenci ischemické choroby srdeční)
  • slinivky břišní
  • vysokého krevního tlaku
  • průjmů a jiných střevních poruch, chrání před bakteriemi a parazity ve střevech
  • horečky a depresích

Ananas nemá rád chladničku, dozrává při pokojové teplotě, kde ho můžeme nechat až dva týdny. Nikdy ho neskladujte v chladu!

Je výbornou surovinou do salátů, moučníků, pohárů, ale i asijských jídel. Čerstvé kousky ananasu dodají příjemně nasládlou chuť grilovanému masu, ananasovou šťávu lze dobře využít při nakládání masa, z kterého udělá lahodný plátek. Bromelin obsažený v ananasu napomáhá trávení, takže ananas je vhodným dezertem po masitém jídle.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Ananas


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní