Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.)

Brusnice borůvka je známá léčivá opadavá rostlina z rodu brusnice, čeledi vřesovitých (Ericaceae). Další název je borůvka černá, lidově borůvka. Roste bez ohledu na nadmořskou výšku po celé Evropě, ale i v severní Asii. Na východ zasahuje v pásmu tajgy až na střední Sibiř a vyskytuje se i v severozápadní Americe. V jižních oblastech svého rozšíření roste pouze ve vyšších polohách. Borůvce se nejlépe daří v kyselých, nepříliš suchých půdách, vápencovým půdám se vyhýbá. Keřík je drobný, ale bohatě větvený s hustou sítí kořenů. Hranaté zelené stonky se střídavými opadavými listy, bývají 20 - 50 cm vysoké. Na lesních okrajích a rašeliništích vytváří souvislý porost (borůvčí). Květy vyrůstající jednotlivě, jsou převislé a mají nenápadnou baňkovitou (zelenavě růžovou) korunu se 4 – 5 krátkými zoubkovitými cípy. Rostlina kvete od května. Plod, modravě ojíněná bobule velikosti hrášku s tmavě červenofialovou dužinou, má výraznou, velmi osvěžující nakysle sladkou chuť. Je významným zdrojem antioxidantů, které působí pozitivně proti rakovině, patří k našemu nejcennějšímu ovoci. Borůvky dozrávají podle polohy výskytu od června do září.

obrázek ke článku Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.)

Keříky brusnice borůvky chrání svými hustými kořeny půdu před erozí, čímž má borůvka i velký ekologický význam.

Borůvky z borového lesa jsou menší, silně šedomodře ojíněné a mají silnější oplodí.

Borůvky ze smrčin jsou naopak větší, často téměř černé, šťavnatější a snadno se rozmačkají.

V zahradách se často pěstuje mnohem statnější severoamerická borůvka kanadská, neboli brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum L.).

Listy brusnice borůvky obsahují:


  • Glukokininy - nálev před jídlem pomáhá jako pomocný prostředek při slabé cukrovce, neboť glukokininy snižují hladinu krevního cukru.
  • Třísloviny – čaj užívaný vnitřně pomáhá svým svíravým účinkem při průjmových onemocněních, žaludečních obtížích, ale i zánětech močových cest, neboť má močopudný a protizánětlivý účinek. Protizánětlivý účinek lze využít i k přípravě kloktadla na zánět dásní a hrdla. Zevně v koupelích nebo obkladech pomáhá odvar z borůvkového listí při kožních onemocněních (lupénka, ekzém, opařeniny, vředy nebo jiné, těžko se hojící rány).
  • Organické kyseliny včetně vitaminu C.

Listy borůvky (Follium myrtilli) se sbírají v období květen – září, nejhodnotnější drogu poskytují listy sbírané v květnu a červnu v době, kdy rostlina kvete. Listy se nesmí pomačkat, aby při sušení nezhnědly. Suší se co nejrychleji ve slabých vrstvách, nejlépe přirozeným teplem. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 40 °C. Droga je bez pachu a má slabě svíravou chuť.

Plody brusnice borůvky obsahují:


  • antioxidanty
  • glukokininy
  • bioflavonoidy
  • karotenoidy
  • antokyany – obnova oční sítnice
  • třísloviny – dezinfekční účinek, zabraňují množení bakterií ve střevech
  • organické kyseliny
  • fenolové kyseliny
  • pektin
  • cukry
  • provitamin A
  • vitamíny skupiny B
  • vitamin C
  • hořčík
  • zinek
  • draslík
  • mangan
  • železo
  • měď
  • chrom

Plody borůvky (Fructus myrtilli) se sbírají v době plné zralosti, a to podle nadmořské výšky od července do konce srpna. Suší se ve slabé vrstvě nejprve na slunci, pak při umělé teplotě do 45 °C. Droga je bez pachu, slabě svíravé, nakysle sladké chuti. Plody snadno nasávají vlhkost z ovzduší a plesniví, musí se tedy skladovat v dobře uzavřených nádobách, případně ještě dosušit. Plody se stejně jako listy používají při průjmech a ke kloktání při zánětech ústní dutiny. Mohou se jíst přímo nebo se z nich připraví čaj.

Barviva plodů zvyšují zrakovou ostrost a vidění při nočním a umělém osvětlení, léčí šeroslepost.

V dobách starého Řecka se šťáva z plodů dokonce používala jako velmi kvalitní přírodní barvivo na látky.

Pozitivní vliv borůvky:


  • zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost
  • regenerují oční sítnici, působí proti šerosleposti
  • posilují imunitu
  • mají dezinfekční účinek
  • působí preventivně a léčebně proti infekcím
  • antioxidanty chrání tělesné buňky před volnými radikály - prodlužují život
  • chrání před stařeckou demencí
  • pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních
  • napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků
  • pomáhají při zánětů močových cest
  • příznivě působí při zánětech ústní dutiny a hrtanu
  • snižují hladinu krevního cholesterolu
  • prospívají regeneraci sliznic
  • pomáhají při snižování tělesné hmotnosti
  • mají i uklidňující a protistresový účinek
  • pomáhají při cévních chorobách
  • zvyšují odolnost vůči radiaci

Plody borůvky jsou oblíbenou pochoutkou, dají se mrazit i kompotovat. V kuchyni se využívají k přípravě koláčů a jiného sladkého pečiva, výrobě zavařenin, kompotů, sirupů nebo borůvkového vína. Čerstvé jsou chloubou zmrzlinových a ovocných pohárů, výborný je i mléčný borůvkový koktejl.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.)


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní