Černý rybíz (Ribes nigrum L.)

Černý rybíz (lidově i meruzalka černá) je nepříjemně páchnoucí ovocný keř, který rodí malé jedlé bobule, s významně vysokým obsahem vitaminu C. Dorůstá do výšky 1 – 1,5 m, je klasifikován v rodu Ribes (rybíz) a řazen do čeledi angreštovité (Crossulariaceae). Má světlé, později červenohnědé a chlupaté větvičky. Listy jsou tří až pětilaločné, řapíkaté a na okrajích pilovité. Rub listů, řapíky a květní kalichy jsou posety žlutými žlázkami. Květy jsou žlutozelené a zvonkovité a jsou uspořádány v hroznech. Kvete od dubna do května. Plodem je černá bobule, nazývaná rybíz. Charakteristickou vůni (výrazné aroma) dávají bobulím a listům černého rybízu některé složky, hlavně éterické silice. Černý rybíz se vyskytuje i divoce, ale léčivou surovinu získáváme z keřů pěstovaných na zahradách a na plantážích.

obrázek ke článku Černý rybíz (Ribes nigrum L.)

Listy černého rybízu sbíráme od května do září, nejlépe však na jaře během květu rostliny nebo později po sklizni plodů. Listy sdrhujeme ručně v rukavicích od zdola nahoru a sušíme je ve vrstvě do 5 cm ve vzdušné a suché místnosti na sušících platech. Při sušení umělým teplem sušíme listy při maximální teplotě 40 - 50°C. Dobře usušený list si zachovává původní barvu. Usušené listy skladujeme v tmavé a vzduchotěsné nádobě.

List je pro příjemné aroma a jemné léčivé působení cennou součástí domácích celoročních i léčivých bylinných čajových směsí (součást čajů pro léčbu močových cest).

Plody sbíráme úplně zralé v pozdějším létě, můžeme je použít jak čerstvé, tak i sušené. Plody sušíme umělým teplem při maximální teplotě 50°C.

Pití šťávy z černého rybízu působí jako prevence proti vápníkovým ledvinovým kamenům.

Sušené plody jsou cennou součástí ovocných čajů. Obsažené pektiny jsou pomocníkem při boji s rakovinou.

Kořen sbíráme na konci květu rostliny, během června a července. Nakrájíme ho na menší kousky a sušíme při maximální umělé teplotě 40°C.

Černý rybíz obsahuje:


  • bioaktivní flavonoidy
  • éterické silice
  • pektiny
  • organické kyseliny
  • vitamin P - rutin
  • tanin
  • fytoncidy
  • třísloviny
  • resveratrol - silný přírodní antioxidant (látky, jejichž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů, které napadají a ničí buňky)
  • vitamíny skupiny B
  • vitamin C
  • vitamin E
  • hořčík
  • vápník
  • zinek
  • draslík
  • železo
  • fosfor
  • mangan
  • měď
  • sodík

Komplex flavonoidů obsažený v černém rybízu má pozitivní účinek nejen na cévy, ale zejména v kombinaci s obsaženým či dodaným vitaminem Cochranný vliv na buňky, orgány, cévy a zvýšení hladiny antioxidantů.

Obsažené flavonoidy a antioxidanty mají preventivní vliv na rozvoj některých demencí (ochrana mozkových cév i buněk).

Pozitivní účinky černého rybízu:


  • podporuje krvetvorbu
  • pomocník v boji s rakovinou
  • má pozitivní účinky na celý cévní systém
  • přírodní antioxidant – prevence některých demencí a stárnutí buněk, tkání, orgánů a celého organismu
  • působí močopudně a potopudně
  • chrání a zpevňuje sliznice a cévy
  • podporuje trávení, posiluje žaludek
  • působí proti průjmu, působí protihnilobně
  • léčí zánět hltanu a hrtanu
  • posiluje imunitu - bojuje proti nachlazení a kašli
  • léčí hemeroidy a křečové žíly
  • posiluje organismus
  • působí proti artritidě
  • podporuje zdraví kostí a zubů


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní