Červený rybíz (Ribes rubrum)

Červený rybíz pochází ze západní Evropy. Je to opadavý listnatý, až 2 metry vysoký, ovocný keř s malými červenými bobulemi. Má pětilaločné listy spirálovitě uspořádané na stopkách. Listy jsou střídavé, zašpičatělé, zubaté, okrouhlé a na okraji pýřité. Kůra rybízu je černošedá. Květy červeného rybízu jsou oboupohlavní a nacházejí se v úžlabí listů. Jsou nenápadně žlutozelené, uspořádány do převislých 7 – 8 cm dlouhých hroznů. Keř kvete od dubna do května. Plodem je kulovitá červená bobule, mírně nakyslá. Tyto malé bobulky o průměru 0,6 – 0,7 cm obsahují ve vysoké míře důležité látky, které významně přispívají k zajištění imunity našeho organismu. Dozrávají od poloviny června do srpna. U nás se červený rybíz vyskytuje ve dvou formách. První, planá forma se vyskytuje vzácně v lužních lesích a na vlhkých půdách. Druhá, kulturní forma je pěstována především v zahradách a ovocných sadech. Červenému rybízu se daří na úrodných půdách, které jsou bohaté na živiny.

obrázek ke článku Červený rybíz (Ribes rubrum)

Rybízové bobule mají z našeho ovoce nejvíce kyselin a jsou zdrojem důležité vlákniny a vitaminu C. Za syrova mají osvěžující nakyslou chuť.

Listy se používají v lidovém léčitelství k léčení střevních chorob. Látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení.

Červený rybíz obsahuje:


  • pektin
  • vitamin A - retinol
  • vitamin C
  • vitamin E
  • vápník
  • draslík
  • fosfor
  • magnézium

Účinky červeného rybízu:


  • posiluje imunitu
  • pomáhá při léčbě horečnatých nemocí a nemocí z nachlazení – virové a bakteriální infekce, zánět dutin, chřipka, angína, bronchitida, infekce sliznice
  • chrání zrak a pomáhá při zhoršeném nočním vidění (šerosleposti)
  • působí močopudně
  • podporuje trávení
  • pomáhá při některých střevních chorobách
  • reguluje krevní tlak
  • zpevňuje stěny cév
  • působí preventivně proti rakovině

Plody červeného rybízu mají své místo i v kuchyni. Používají se na dezerty, koláče, dá se z nich vyrobit chutný kompot, marmeláda, džem, sirup a víno.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní