Kůzlečí maso

Kůzlata jsou mladé kozy o hmotnosti 5 - 8 kg. Maso obsahuje málo tuku, je vodnaté, má máslově jemnou chuť. Je bílé, stejně jako maso jehněčí, velmi jemné a dobře stravitelné. Obsahuje hodně bílkovin, málo tuků, proto je vhodné pro dietní stravování a dětskou výživu. V dnešní době je velmi obtížné sehnat kvalitní kůzlečí maso od českých chovatelů, běžně se v nabídce obchodů a restaurací nevyskytuje.

Dělení kůzlečího masa:


  • Zadní maso - kýta, hřbet.
  • Přední maso - plec, hrudí, krk.

Dušené kůzlečí maso


Ingredience (4 porce):


  • 3/4 kg kůzlečího masa
  • 5 dkg slaniny
  • 7 dkg másla
  • 1 cibule
  • 20 dkg kořenové zeleniny
  • hořčice
  • sůl
  • citrón

Postup přípravy:


  • Maso částečně vykostíme, omyjeme, prošpikujeme proužky slaniny, osolíme.
  • Zbylou slaninu na rendlíku lehce vyškvaříme, přidáme máslo a maso na tomto tuku zprudka opečeme.
  • Kořenovou zeleninu, včetně cibule očistíme a na jemno nakrájíme.
  • Je-li maso dostatečně zatažené, vyjmeme ho z rendlíku a na témž tuku opečeme pokrájenou zeleninu a cibuli.
  • Maso následně potřeme hořčicí a vložíme ho zpět do nádoby, přidáme kousek citrónové kůry.
  • Dle potřeby podlíváme vodou a dusíme do měkka.
  • K hotovému masu přidáme citrónovou šťávu a sos promícháme.
  • Šťávu na mase můžeme procedit nebo ji podáme necezenou.
  • Jako přílohu podáváme těstoviny, rýži, nočky, saláty.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní