Vejce - jak je nejlépe konzumovat
Každé vajíčko má bílek a žloutek. Bílek je bohatý hlavně na bílkoviny, pokud je však v syrovém stavu, je těžce stravitelný a může způsobit nežádoucí účinky (obsahuje řadu mikroorganismů, které se tepelnou úpravou zničí). Žloutek, u něhož třetinu váhy tvoří tuk, obsahuje oproti bílku daleko více vitaminů a nerostných solí. Jelikož je žloutek před mikroorganismy obsaženými v bílku chráněn tenkou blánou, může se konzumovat i syrový.
Jak nejlépe konzumovat vejce:
- Nejlépe stravitelná - vejce vařená.
- Nejhůře stravitelná - vejce smažená na tuku, která jsou navíc po této přípravě ochuzena o některé cenné složky.
- Konzumace syrových vajec nese riziko salmonelózy. Bakterie, které mají na svědomí toto onemocnění, však hynou při teplotě 60°C.
Prevencí proti salmonelóze je:
- vařit vajíčka ve skořápce - minimálně 7 minut
- vajíčka bez skořápky - 5 minut vařit, nebo minimálně 3 minuty smažit po obou stranách tak, aby bílek i žloutek byly po uvaření pevné
Vejce jsou i surovinou pro
kosmetickou výrobu.
Bílek pomáhá proti vráskám,
žloutky by měly zamezit vypadávání vlasů a konzumací rozmixovaných
skořápek dodáme tělu vápník, potřebný pro zářivý chrup.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...