Vejce - jak je nejlépe konzumovat

Každé vajíčko má bílek a žloutek. Bílek je bohatý hlavně na bílkoviny, pokud je však v syrovém stavu, je těžce stravitelný a může způsobit nežádoucí účinky (obsahuje řadu mikroorganismů, které se tepelnou úpravou zničí). Žloutek, u něhož třetinu váhy tvoří tuk, obsahuje oproti bílku daleko více vitaminů a nerostných solí. Jelikož je žloutek před mikroorganismy obsaženými v bílku chráněn tenkou blánou, může se konzumovat i syrový.

obrázek ke článku Vejce - jak je nejlépe konzumovat

Jak nejlépe konzumovat vejce:


  • Nejlépe stravitelná - vejce vařená.
  • Nejhůře stravitelná - vejce smažená na tuku, která jsou navíc po této přípravě ochuzena o některé cenné složky.
  • Konzumace syrových vajec nese riziko salmonelózy. Bakterie, které mají na svědomí toto onemocnění, však hynou při teplotě 60°C.

Prevencí proti salmonelóze je:


  • vařit vajíčka ve skořápce - minimálně 7 minut
  • vajíčka bez skořápky - 5 minut vařit, nebo minimálně 3 minuty smažit po obou stranách tak, aby bílek i žloutek byly po uvaření pevné

Vejce jsou i surovinou pro kosmetickou výrobu. Bílek pomáhá proti vráskám, žloutky by měly zamezit vypadávání vlasů a konzumací rozmixovaných skořápek dodáme tělu vápník, potřebný pro zářivý chrup.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní