Vejce - skladování vajec, třídění dle jakosti, chovu a velikosti
Vejce by měla být skladována maximálně po dobu 3 týdnů, a to v nejchladnější části ledničky (ne ve dvířkách). Doporučená teplota pro uskladnění je +5 až +8°C, teplota nesmí překročit +18°C. Vejce by měla být uložena tupým koncem vzhůru, měl by kolem nich proudit vzduch. Vejce nesmějí být vystavena přímému účinku slunečních paprsků.
Vejce se třídí podle jakosti do tříd A a B:
- Pro maloobchodní prodej jsou určena jen čerstvá vejce třídy A. Vyhláška dále stanovuje, že vejce třídy jakosti A se uchovávají při nekolísavé teplotě prostředí v rozmezí 5 - 18 °C a že čerstvá vejce lze prodávat nejpozději 7 dnů před uplynutím data minimální trvanlivosti.
- Pro průmyslové zpracování jsou určena vejce třídy B.
Neplatí, že by vejce s určitou barvou skořápky byla výživnější. Je tedy jedno, zda koupíme bílá nebo hnědá.
Každé vejce zakoupené v obchodě
obsahuje kód řídící se vyhláškou č. 264/2003 Sb. Tento kód se skládá ze čtyř částí.
Příklad kódu na vejci - 3CZ 2346 S (3 - vajíčko z klecového chovu, CZ - produkce Česko, 2346 - smyšlené registrační číslo hospodářství, S - hmotnost do 53 g).
Značení vajec – první číslo značení podle chovu slepic:
- 0 - ekologický chov
- 1 - nosnice ve volném výběhu
- 2 - nosnice v halách (na podestýlce)
- 3 - klecový chov
Naprostá většina vajec na našem trhu pochází z
klecového chovu, malá část z podestýlkového.
Další čísla a znaky na vejcích na základě nařízení EU č. 2002/4/ES.
Kód státu (CZ - ČR, DE - Německo, PL - Polsko, LT - Litva, NL - Nizozemí). Poslední číslo je
registrační číslo hospodářství (resp. poslední čtyři číslice registračního čísla chovu). Kód producenta musí být vysvětlen na obalu nebo uvnitř obalu. Na spotřebitelském obalu vajec musí být kromě jiného ještě uvedeno
datum minimální trvanlivosti.
Označení skupin, podle hmotnosti vajec:
- S (small) do 53 g
- M (medium) 53 - 63 g
- L (large) 63 - 73 g
- XL (extra large) nad 73 g
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...