Sójový nápoj - sójové mléko
Sójové mléko, dle české legislativy sójový nápoj, není žádným novodobým vynálezem. Vyrábí se z namočené, drcené a uvařené luštěniny sóji. V Číně bylo jako občasný teplý nápoj nebo základ polévky a k výrobě tofu používáno již po staletí. Nebylo ale používáno k výživě kojenců, jako náhrada mateřského mléka.
Sójové mléko se pomalu šířilo z Číny do okolních zemí, nejprve do Japonska a Koreje. Až během 19. a 20. století se sójové mléko objevilo v Indii, jihovýchodní Asii, na počátku 20. století v Evropě a Severní Americe. Ke zvýšené konzumaci sójového mléka došlo až v poslední čtvrtině 20. století. Objevuje se na jídelníčku
vegetariánů a veganů, hodí se při dietě,
neobsahuje laktózu a cholesterol.
Složení sójového mléka:
- kompletní bílkoviny - všechny esenciální aminokyseliny
- tuky - především nenasycené mastné kyseliny
- sacharidy - hlavně sacharózu, neobsahuje galaktózu
- vlákninu - včetně rozpustných prebiotických oligosacharidů podporují růst probatik
- minerály - draslík, sodík, hořčík, fosfor, velmi málo železa, zinek
- vitamíny - vitamin C, B12
Vzhledem k tomu, že sójové mléko
neobsahuje galaktózu, lze ho pít při
galaktosémii. Jedná se o vrozenou poruchu metabolismu, při které chybí enzym potřebný pro vstřebávání mléčného cukru.
Sójové mléko nedosahuje takového rozšíření jako mléko kravské, používá se především k
výrobě tofu, ale i k vaření a pečení.
Sójové mléko není vhodné:
- pro alergiky na sóju - vzhledem k vysokému riziku vzniku souběhu alergií, není vhodné ani pro alergiky na mléka živočišná
- při onemocnění dnou - obsahuje dusíkaté látky puriny
- pro kojence - má nedostatečný obsah živin (vitamínů a minerálů)
Druhy sójového mléka:
- tekutá - balená v tetrapakových krabicích nebo v lahvích
- sušená
K dostání jsou i
mléka obohacená vápníkem a vitamíny, vanilkou, kakaem, cukrem, prodávají se i tzv. sójové smetany na vaření nebo ke šlehání.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...