Tofu - sýr ze sójového mléka
Tofu je sýr ze sójového mléka. Pochází z Číny, kde se tofu začalo vyrábět ve druhém století před naším letopočtem. Je základem asijské kuchyně. Patří k tradičním jídlům v Japonsku, Vietnamu, Koreji a Thajsku. V západních zemích bylo tofu takřka neznámé až do poloviny 20. století. Nyní lze tofu koupit nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v jiných obchodech. Jedná se o zdroj kvalitních bílkovin, proto je tofu velice oblíbené u vegetariánů a zastánců zdravé výživy.
V asijské kuchyni se tofu používá ve slaných i sladkých jídlech. Je ceněno především pro svou schopnost přejmout chuť všech ostatních použitých přísad.
V Evropě a Americe je tofu spojeno především s vegetariánstvím a veganstvím. Díky vysokému obsahu bílkovin se používá i jako náhražka masa.
Postup výroby tofu:
- Sójové boby se nejprve důkladně propláchnou, poté se namočí a nechají se bobtnat.
- Když jsou boby dostatečně nabobtnalé, umixují se na jemnou kaši i s vodou, ve které se máčely.
- Vzniklá kaše se vaří při teplotě vyšší než 100 °C.
- Pasírováním vznikne surovina pro výrobu tofu. Jde o hustý sójový nápoj, který je potřeba ještě vysrážet.
- Vysrážený nápoj se zatíží, aby vytekla přebytečná voda. Výsledkem je tofu natural.
Tofu lze zakoupit v těchto podobách:
- „tvrdé tofu“ - vzhledem připomíná sýr, používá se v jídlech, které mají mít tvar
- „měkké tofu“ - vzhledem připomíná pudink, používá se v dezertech, polévkách, omáčkách
Tofu lze různými způsoby
ochucovat a přidávat do něj rozmanité přísady, např. zeleninu, mořské řasy, bylinky, chilli. Na trhu existuje také tofu
uzené, marinované a další výrobky či polotovary, jako jsou karbanátky, pomazánky, …
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...