Avokádo - chutné a rychlé pomazánky
Avokádo bychom měli co nejčastěji zařazovat do svého jídelníčku. Toto ovoce má nejen velmi příznivé účinky na náš organismus, a to pro svůj vysoký obsah vitamínů a ostatních látek, ale pomáhá i při snižování nadváhy a je dokonce i velice chutné.
Při nákupu avokáda vybíráme plody, které nemají žádné fleky od pomačkání, nejkvalitnější jsou ty, které mají i stopku, což nebývá pravidlem.
V případě, že je avokádo ještě
málo měkké, stačí jej několikrát
poválet po pracovní desce (podobný postup jako při práci s válečkem na těsto) a cca
po 1 hodině je plod avokáda změklý. Nyní půjde snáze rozpůlit a vyndat poměrně velkou pecku, která je uprostřed.
Typ na pomazánky z čerstvého avokáda
Avokádová pomazánka s česnekem a lučinou pro 6 osob
Ingredience:
- 2 ks avokáda
- 1 krabička (vanička) přírodní sýr Lučina
- 1 středně velká cibule (vhodnější je červená cibule)
- 2 větší stroužky česneku (dle chuti i více)
- 1 středně velký citrón
- sůl
- čerstvě umletý černý pepř
Postup přípravy:
- Oloupeme cibuli, nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, utřeme a oboje dáme do misky.
- Osolíme.
- Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku.
- Dužninu avokáda lžičkou vydlabeme a přidáme do misky.
- Zakapeme citronovou šťávou, opepříme.
- Přidáme sýr a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku
- Podáváme nejlépe s tmavým pečivem. Dozdobit můžeme čerstvými lístky bazalky.
Avokádová pomazánka s tvarohem a rajčaty pro 6 osob
Ingredience:
- 2 ks avokáda
- 3 polévkové lžíce tvarohu
- 6 plátků nakládaných rajčat v oleji (lze nahradit čerstvým rajčetem a několikakapkami olivového oleje
- 2 stroužky česneku (dle chuti i více)
- 1 menší citrón
- sůl
- 1/2 lžičky římský kmín mletý
- čerstvě mletý černý pepř
Postup přípravy:
- Tvaroh dáme do misky.
- Přidáme sůl, pepř a kmín a utřený česnek.
- Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku.
- Dužninu avokáda lžičkou vydlabeme a přidáme do misky.
- Zakapeme citronovou šťávou.
- Přidáme nakládaná rajčata nebo na malé kousky nakrájené rajče čerstvé a pár kapek olivového oleje.
- Vše v misce dobře promícháme a pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.
- Podáváme s pečivem, výborný je čerstvě upečený celozrnný toast nebo čerstvá bageta.
Avokádová pomazánka s vejci pro 6 osob
Ingredience:
- 2 ks avokáda
- 4 uvařená vajíčka
- 4 polévkové lžíce zakysané smetany
- 1 lžička plnotučné hořčice
- hrst nasekané jarní pažitka + na ozdobu
- sůl
- 1 středně velká červená cibule
- kajenský pepř
Postup přípravy:
- Vajíčka a cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky.
- Přidáme sůl, pepř, zakysanou smetanu, hořčici a nasekanou pažitku.
- Část cibulky a pažitky si ponecháme na ozdobu.
- Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku.
- Dužninu avokáda lžičkou vydlabeme a přidáme do misky.
- Pomocí vidličky vše rozmačkáme a vymícháme v pomazánku.
- Podáváme s čerstvým chlebem či jiným pečivem, zdobíme jemně nakrájenou cibulkou a pažitkou.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...