Hroznové víno – chutný zdroj energie
Šťavnaté stolní hroznové víno je koncem léta a začátkem podzimu hlavním ovocem na pultech našich obchodů. Plody (bobule) tvoří zejména voda a sacharidy v podobě hroznového a ovocného cukru, který dodává okamžitou energii, reguluje hladinu cukru v krvi. Látky obsažené v hroznovém vínu odvodňují, podporují zažívání, srdeční činnost a imunitní systém, pročišťují cévy, zpevňují tkáně, pomáhají proti osteoporóze. Vinná réva je ideálním ovocem nejen pro podzimní dietu, ale prospívá i při únavě, nervozitě a depresích, neboť posiluje nervy.
Kuřecí salát s hroznovým vínem
Ingredience:
- Kuřecí prsa - 200 g
- Středně velká cibule
- Hroznové víno - 150 g
- Celer - 100 g
- Bílý jogurt - 2 lžíce
- Majonéza - 2 lžíce
- Bílé víno - 1/2 dl
- Olivový nebo rostlinný olej - 2 lžíce
- Šťáva z 1 citrónu
- Bílý pepř mletý
- Sůl
- Cukr - 1 lžička
Postup přípravy:
- Na oleji zlehka orestujeme na drobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme omytá kuřecí prsíčka nakrájená na širší nudličky, osolíme, opepříme, zakápneme šťávou z citrónu a dusíme asi 10 minut.
- Dále přidáme na nudličky nakrájený celer, vše zalijeme vínem a dusíme doměkka.
- Po vychlazení přidáme majonézu, jogurt a zlehka zamícháme.
- Nakonec do salátu přidáme půlky hroznů, nejlépe zbavené zrníček.
- Salát podáváme s bílým pečivem nebo tmavou bagetou.
Kuřecí rizoto s hroznovým vínem
Ingredience:
- Kuřecí řízky stehenní – 600 g
- Cibule – 2 kusy
- Česnek – 2 stroužky
- Zázvor – kousek o velikosti malého bramboru
- Olej – 1,5 polévková lžíce
- Slepičí vývar - (z bujonu na 500 ml)
- Sladká smetana - 400 ml
- Bílé a modré hroznové víno po 100 g
- Rýže – 400 g
- Sůl
- Pepř mletý
Postup přípravy:
- Kuřecí řízky odblaníme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
- Cibuli, česnek a zázvor oloupeme a nadrobno nakrájíme.
- Maso vložíme na pánev a prudce opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
- Přidáme cibuli, česnek a zázvor a vše krátce osmahneme.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Slepičí bujón rozmícháme ve 100 ml vody, přidáme smetanu a pozvolna zahříváme.
- Orestované kuře společně s výpekem a zeleninou přendáme do zapékací mísy, přidáme propranou rýži a přelijeme slepičím vývarem se smetanou.
- Dokořeníme solí, pepřem a v troubě dusíme asi 40 minut, aby rýže změkla. Průběžně kontrolujeme a v případě potřeby dolijeme malé množství teplé vody.
- Hroznové víno omyjeme a osušíme, zrnka, rozpůlíme a zbavíme je jadérek.
- Hotové kuřecí rizoto poklademe hroznovým vínem a můžeme podávat.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...