Sodík (Natrium, Na)
Jedná se o nejběžnější prvek z řady alkalických kovů, je hojně zastoupený v mořské vodě i živých organismech. Sodík patří k minerálním látkám, které se v lidském organizmu vyskytují ve větším množství (makroelementy). Je důležitý pro udržení vnitřního prostředí - iontové síly tělních tekutin a osmotického tlaku v buňkách, který umožňuje kyslíku a živinám procházet buněčnými stěnami. Stimuluje činnost ledvin a podporuje metabolismus minerálů. Společně s draslíkem se účastní přenosu nervových vzruchů z jedné buňky na druhou. Z organismu je sodík vylučován převážně ledvinami, v menší míře potem a stolicí.
Základním zdrojem sodíku pro lidský organismus je
kuchyňská sůl, která je obsažena téměř ve všech potravinách. Z těchto důvodů nám většinou
nehrozí nedostatek sodíku, ale spíš jeho
nadbytek. Příjem sodíku je v České republice a v dalších vyspělých zemích
2 - 3krát vyšší, než kolik organismus potřebuje.
Dalším zdrojem sodíku jsou:
- celer, mrkev, červená řepa
- uzené maso, uzeniny
- sýry
- slané pochutiny – oříšky, bramborové lupínky
- instantní polévky
- dochucovadla - hořčice, kečupy, sójová omáčka
- konzervované potraviny – nakládaná zelenina, kysané zelí, atd.
- některé minerální vody
Velmi
opatrní a pozorní bychom tedy měli být hlavně při výběru potravin a vody pro naše
nejmenší. Při přípravě umělé kojenecké výživy
nepoužívejte k ředění vodu s vysokým obsahem sodíku. Maximální
limit pro obsah sodíku v kojenecké vodě byl snížen na
20 mg /litr.
Potraviny, které obsahují málo sodíku:
- čerstvá zelenina
- ovoce
- mléčné výrobky - jogurty, tvarohy
- maso - nesmíme jej však přesolit při vaření
Nadbytek sodíku se projevuje:
- zvýšeným krevním tlakem
- vyšší zátěží ledvin a tím i nadměrným zadržováním vody v těle
Nedostatek sodíku provází:
- dehydratace
- svalové křeče - lýtek a prstů na nohou
- žízeň
- únava
- nízký krevní tlak
- závratě
- nevolnost a zvracení
- průjmy
- bolesti hlavy
- poruchy soustředění
- neuralgické potíže
- poruchy trávení sacharidů a nechutenství
K vysokým
ztrátám sodíku dochází např. při
nadměrném pocení.
Dnešní denní
příjem chloridu sodného (NaCl) se pohybuje u dospělého člověka okolo
8 – 10g, v závislosti na složení stravy, ale měl by být nižší.
Doporučený maximální denní příjem sodíku:
- kojenci do 6 měsíců - 0,12g (120mg)
- kojenci od 6 do 12 měsíců - 0,37g (370mg)
- děti od 1 do 3 let - 1g
- děti od 3 do 8 let - 1,2g
- děti od 8 do 15 let - 2 – 4g
- dospělí jedinci - 5 - 6g
Přebytek sodíku je lidský organismus schopen při správné funkci ledvin
vylučovat, avšak u malých dětí a především
kojenců, u nichž ještě není tato schopnost plně rozvinuta, je důležité přísun sodíku
kontrolovat.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...