Česnek medvědí se v poslední době těší stále větší popularitě. Údajně tuto rostlinu rádi vyhledávají medvědi po zimním spánku, aby si jím pročistili žaludek, střeva a krev, odtud zřejmě jeho název. Česnek medvědí roste ve volné přírodě, je rozšířen v západní a střední Evropě a ve Velké Británii. Na jih zasahuje do Španělska, Itálie a na severní Balkán, na sever po jižní Skandinávii, na východ po evropské Rusko a sahá až na Kavkaz.
Česnek medvědí, který i u nás naleznete v přírodě podél potoků, v lesích nebo na vlhkých loukách, vypadá podobně jako jedovatá konvalinka vonná, proto je třeba při jeho sběru dbát
zvýšené opatrnosti. Tato vytrvalá, zhruba 15 - 30 cm vysoká, rostlinka s cibulkou
kvete již v dubnu, ale i v květnu a červnu. Má drobné
bílé květy na delší stopce a jasně zelené
podlouhle široké listy, které po odkvětu rostliny hynou. V lese medvědí česnek vytváří v době květu bujný koberec, poznáme ho podle typické česnekové vůně.
Listy se sbírají v dubnu a v květnu a konzumují se čerstvé (syrové).
Chceme-li pěstovat sami medvědí česnek, tak nejlepší místo pro jeho
pěstování je pohostinné místo v blízkosti keřů, s vlhkou, vápenitou, humózní půdou. Popřípadě jej můžete pěstovat doma v
květináči.
Chuť má medvědí česnek mírně štiplavou, česnekovou. Jedna z jeho předností je, že i když chutná a voní jako česnek, tak po jeho konzumaci
nebudete tolik cítit po česneku.
Toto přírodní koření nepřidává jen lepší chuť pokrmům, ale má i pozitivní
vliv na naše zdraví. Ve srovnání s česnekem kuchyňským jsou některé jeho léčivé účinky mnohem
vyšší, neboť obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, které jsou velmi prospěšné pro lidský organismus. Jako mírné
antibiotikum působí i proti zánětlivým onemocněním.
Česnek medvědí obsahuje:
- silice
- saponiny
- flavonoidy
- hořčiny
- sirné složky
- alicin - antibakteriální, antivirové a proti plísňové účinky
- nukleosid adenosin – rozšiřuje cévy
- vitamíny
- minerální látky
Medvědí česnek se převážně
používá vnitřně (koření, zelenina, léky, potravinové doplňky, tinktury), ale je možné využít i různé odvary a nálevy
zevně, a to např. při kožních problémech bakteriálního původu.
Pozitivní vliv medvědího česneku:
- brání kornatění cév - zabraňuje ukládání vápníku v cévách
- zlepšuje paměť
- pročišťuje krev – vhodný při dlouhodobých problémech s kůží
- působí jako antioxidant
- snižuje vysoký krevní tlak
- pročišťuje ledviny a močový měchýř – močopudné účinky
- odstraňuje žaludeční a střevní potíže, zlepšuje průchodnost střev
- upravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu
- odstraňuje zácpu - má projímavé účinky
- pomáhá při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami
- urychluje hojení ran a vředů
- působí proti nadýmání a křečím, uklidňuje křeče hladkého svalstva
- ničí střevní parazity (škrkavky a hlísty)
- pomáhá proti chřipkám, nachlazení - má antivirové a antibakteriální účinky
- má protiplísňové účinky
- dokáže likvidovat mykózy způsobené kvasinkou Candida albicans
- ulehčuje odkašlávání – využití při nemocech cest dýchacích, bronchitidě, astmatu
- má preventivní protinádorové vlastnosti
- upravuje metabolismus
- příznivě působí při cukrovce
- snižuje hladinu cholesterolu
- zevně působí proti klasickým ústním oparům
V kuchyni se mladé
čerstvé lístky (na jaře) nebo
cibulky (na podzim) medvědího česneku používají jako
koření či zelenina.
Hodí se do pomazánek, tvarohu, salátů, polévek, másla a všude tam, kde se hodí klasický česnek, pažitka nebo mladá cibulka. Díky chuti, která je jemná a zároveň pikantní, dostanou pokrmy zcela jinou,
neodolatelnou chuť.
Při použití medvědího česneku je však důležité si pamatovat, že tato
rostlina ztrácí své chuťové, ale i léčivé vlastnosti
sušením a vařením. Proto se česnek medvědí používá buď
čerstvý nebo zmražený, popřípadě rozmixovaný a zalitý olejem ve stylu italského
pesta.