Kurkuma dlouhá neboli indický šafrán (Curcuma Longa)
Kurkuma dlouhá patří do čeledi zázvorovité. Je to mohutná vytrvalá bylina původem z jižní Asie, ze které se využívá zdužnatělý kořenový oddenek, podobně jako u zázvoru. Z hlízovitého oddenku vyrážejí dlouze řapíkaté listy a až 1,5 m vysoký stonek. Mezi listy vyrůstá hustý klas bledě žlutých kvítků. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti samy rozevírají. I když patří kurkuma mezi levnější koření, jsou její léčivé účinky k nezaplacení. Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, žluté barvy a byla hojně využívána již na začátcích ajurvédy, nejstarší celostní medicíny na světě (kolem roku 2 000 př. n. l.). Hlavním producentem kurkumy je Indie, další výrobci jsou Čína, Haiti, Indonésie, Jamajka, Malajsie, Pákistán, Peru, Vietnam, Srí Lanka. Pro svoji ostrou a poněkud pálivou chuť se stala oblíbenou součástí především asijské a indické kuchyně. V obchodě můžete najít kurkumu sušenou (drcené kořeny), je součástí různých druhů kari koření, méně často najdeme i kurkumu čerstvou.
Oddenky kurkumy se nejprve několik hodin
vaří a poté jsou sušeny a následně
pomlety na sytě
žlutý prášek.
Kurkuminoidy - látky zodpovědné za žluté zbarvení kurkumy jsou uznávanými
antioxidanty.
Aktivní složka
kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou
chuť
Kurkuma obsahuje:
- cca 5 % éterického oleje - hlavní složky terpen sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin
Jako
barvivo se kurkumin používá
v potravinářství k dobarvování jak sladkých, tak i slaných potravin a pokrmů (cukrovinek, sýrů, bezvaječných těstovin, polévek, omáček, rýže i likérů. Na rozdíl od chemických "éček"
není kurkumin zdraví škodlivý.
Léčivé účinky kurkumy:
- silný antioxidant - chrání organismus před negativním účinkem volných kyslíkových radikálů
- jako přírodní antibiotikum - s protibakteriálním a protivirovým účinkem
- posiluje obranyschopnost a vitalitu organismu
- podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí
- pomáhá při trávení, odstraňuje nadýmání
- je doporučovaná při zánětech žaludku a tenkého střeva
- podporuje tvorbu žluči - přispívá k lepšímu trávení tuků
- je velmi prospěšná pro diabetiky
- podporuje dobrou psychickou pohodu
- má protizánětlivé účinky - potlačuje srážlivost krevních destiček a tlumí proces zánětlivých procesů
- účinně hubí bakterie salmonely, která je nejčasnějším původcem otrav jídlem
- pomáhá při artritidě - zmírňuje ztuhlosti, otok kloubů, což přispívá ke zlepšení pohyblivosti
- normalizují činnost kardiovaskulárního systému
- snižuje cholesterol
Předpokládá se, že kurkuma také stimuluje
tvorbu kortizonu v nadledvinkách, který přímo podporuje léčivé procesy.
Čerstvá kurkuma se používá oloupaná a nakrájená, sekaná nebo strouhaná. Přidává se do nakládané zeleniny a pikantních chuťovek, slouží také jako konzervační prostředek.
Sušená kurkuma, většinou strouhaná na prášek se používá jako součást
kari koření. Kromě kurkumy je zde přítomen kajenský pepř, kmín, koriandr, pískavice a další. Bylo totiž zjištěno, že léčivé účinky kurkumy se mnohonásobí společně s dalším kořením, hlavní roli ve společném užívání hraje pepř. Kurkumou lze dochutit maso, drůbež, ryby, rýži, vejce, čočku, fazole, baklažán, kořenovou zeleninu a dokonce i špenát. Kurkumou si mohou okořenit pokrmy i lidé
s citlivým žaludkem, kterým nedělá ostatní koření dobře.
I když se zdá být kurkuma v doporučených dávkách velmi bezpečná,
může podle některých zpráv ve vysokých dávkách
poškozovat zažívací ústrojí a mít i vliv na tvorbu vředů.
Kurkumu ve větším množství by
neměly konzumovat osoby užívající léky na
ředění krve, v těchto případech je vždy nutná konzultace
s lékařem!
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...