Kozí kaše kukuřično-rýžová s broskví a dýní
Kukuřično-rýžová kaše je vhodná pro počáteční zavádění smíšené stravy kojenců od ukončeného 5. měsíce života, dále pak jako součást vyvážené stravy malých dětí. Vhodná je i při bezlepkové dietě starších dětí a dospělých.
Kombinace broskve + dýně (představují minimální hrozbu z hlediska alergických reakcí u citlivých jedinců), obilovin a kozího mléka je vhodnou součástí
dietní stravy při onemocněních trávicího traktu (žaludek, játra, slinivka), a to i u dospělých osob.
Hlavní složky:
- Kukuřičná instantní mouka – bohatá na bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, minerální a stopové prvky, jež podporují krvetvorbu a okysličování buněk. Tato obilovina patří mezi bezlepkové suroviny s dobrou stravitelností.
- Rýžová instantní mouka – představuje významný zdroj energie, vyznačuje se velmi dobrou stravitelností. Tento druh instantní mouky neobsahuje téměř žádný rostlinný tuk.
- Broskev – obsahuje vysoký obsah karotenů (provitamíny skupiny A) a vitamíny skupiny B, které působí blahodárně na vývoj a činnost nervové soustavy, patří k potravinám s alkalizujícím účinkem na organismus. Broskve jsou dobře stravitelné, představují minimální hrozbu z hlediska alergických reakcí i u citlivějších jedinců. Díky vysokému obsahu jemné bobtnavé vlákniny stimulují žaludeční obsah, pozitivně ovlivňují peristaltiku a působí mírně laxativně (projímavě).
- Dýně – jsou bohatým zdrojem vitamínů (C, B, E) a minerálních látek (K, Ca, Mg, Si, Fe, Cu). Vyšší obsah draslíku podporuje odvodňování a působí proti zácpě. Dužina obsahuje mimořádné množství karotenoidů, je zásadotvorná, spolu s pektinovou vlákninou podporuje správnou činnost trávicího traktu.
Vedlejší příznaky
Kojenecké kozí mléko obsažené v Kozí kaši může na počátku zavádění vést k
řidší stolici, což je přirozený jev. Avšak po 2 - 3 dnech podávání dojde k normalizaci.
Kaši
podávejte lžičkou, dlouhodobým podáváním v lahvičce můžete poškodit chrup dítěte.
Kaše je vhodná i při
bezlepkové dietě starších dětí a dospělých.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...