Maso z nutrie
Nutrie byly původně chovány jako kožešinová zvířata. Jejich maso je bledě růžové, velmi křehké, jemně vláknité, s nízkým obsahem tuku. Tuk není prorostlý do tkání, proto je maso lehce stravitelné, s nízkým obsahem cholesterolu a s vysokým obsahem bílkovin.
Maso z nutrií lze
prodávat pouze na základě specielního povolení ministerstva zemědělství, proto jeho prodej vázne. Přitom podle milovníků masa z nutrie má toto maso naprosto
vynikající chuť, vyrovná se masu králičímu i telecímu. Jeho biologická hodnota je vyšší.
Nutrie pečená na česneku
Ingredience (cca 8 porcí):
- 1 stažená nutrie (cca 3 – 4 kg)
- 2 palice česneku
- 2 větší cibule
- sůl
- kmín
- 1 lžíce sádla
- 150 ml vody
Postup přípravy:
- Nutrii omyjeme, naporcujeme, zbavíme blan a tuku.
- Česnek oloupeme, prolisujeme a potřeme jím všechny porce masa, které zároveň i osolíme.
- Takto připravené maso natlačíme do skleněné, porcelánové nebo smaltované nepoškozené nádoby, přikryjeme a necháme v chladu dva až tři dny nasucho marinovat.
- Během marinování maso alespoň jedenkrát přeložíme.
- Je-li marinování u konce, vložíme maso do tlakového hrnce (6 litrů) a podlijeme vodou. Necháme cca 10–15 minut podusit.
- Na pekáči rozpustíme sádlo, na dno nasypeme oloupanou a na plátky nakrájenou cibuli.
- Rozdušené maso vyndáme z tlakového hrnce a vložíme do pekáče na cibuli. Dochutíme solí a kmínem, zalijeme vydušenou šťávou.
- Maso pečeme v troubě nepřikryté asi 30 – 40 minut (do růžova).
- Jako příloha se hodí bramborové knedlíky a zelí nebo podáváme samotné s bramborem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...