Králík a vnitřnosti
Králičí maso je mírně nasládlé, libové, bledě růžové, jemně vláknité. Má nízký obsah cholesterolu, obsahuje větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je velice chutné, lehce stravitelné, proto je vhodné pro děti a na dietní stravování. Maso mladých zvířat je velmi jemné a neobsahuje téměř žádný kolagen. Chovaná zvířata jsou porážena mladá, mezi 12. – 13. týdnem.
Králičí maso je
velmi libové, obsah tuku se pohybuje mezi 4,7 - 12,5% .
Zadní maso (stehna), které je všeobecně považováno za kvalitnější, obsahuje méně tuku,
přední část je o něco tučnější. V průměru obsahuje celý králík 8,8% tuku, který je většinou viditelný, takže pro dietní jídla se dá bez problémů před přípravou
odstranit.
Králičí maso se vyznačuje
krátkou dobou potřebnou k jeho přípravě. Hodí se hlavně k přípravě pod pokličkou nebo v tlakovém hrnci, k pečení v troubě, smažení (příprava minutek a řízků), ale i ke grilování. Dá se konzumovat jak
teplé, tak studené v různých lehkých salátech, vynikající je například i králičí paštika.
Doporučuje se maso zbytečně
nezatěžovat tučnými přísadami, raději ponechat pokrmům lehkost a snadnou stravitelnost.
Dělení králičího masa:
Zadní maso
Zadní maso
se hodí k pečení, dušení, smažení, přípravu minutek a ke grilování.
Přední maso
- Plec
- Bok
- Hrudí
- Hlava, krk
Přední maso
se hodí k vaření, dušení, na plnění a pro zadělávané pokrmy.
Z vnitřností se používají - játra, ledvinky, srdce, mozeček.
Mezi
nejznámější recepty pro přípravu králičího masa patří králičí kotlety, filet, prsa, plněné kousky. Výborný je ale i králík pečený vcelku na česneku či na smetaně.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...