Espresso kávovar – čerpadlo, počet trysek
I když je espresso absolutní špičkou mezi kávami, jde o způsob přípravy, kdy se z kávy uvolní maximální množství aromatických a chuťových látek, jsou restaurace či hospody, kde se espresso nedá vůbec pít. Je to tím, že příprava espressa není zdaleka tak jednoduchá, jak se zdá. Vyžaduje nejen kvalitní zrnka kávy, která musí být dobře upražená, ale i určitou schopnost baristy, který umí dokonale ovládat nejen kávovar, ale i kávomlýnek. Pro espresso se obvykle praží káva silněji, proto má tmavší barvu.

Při nákupu domácího kávovaru si všímejte především
čerpadla, tzn. hodnoty
tlaku, jakým bude „tlačit“ vodu přes umletou kávu. Tlak vody přímo ovlivňuje
kvalitu kávy. Pro kvalitní přípravu kávy je vhodné mít přístroj s
integrovaným čerpadlem.
Podle míry pracovního tlaku dělíme kávovary do dvou skupin:
- První skupina - kávovary s vysokým pracovním tlakem 9-19 bar.
- Druhá skupina - nízkotlaké kávovary do 2 bar.
Espresso v domácích podmínkách by mělo být připravováno minimálně pod tlakem 9 bar. Při nižším tlaku připravíte také dobrou a chutnou kávu, ale ne pravé espresso.
Počet trysek
- Přístroje s jednou tryskou - ideální pro ty, jenž si potrpí na vlastní rituál přípravy kávy. Tyto espresso kávovary jsou cenově dostupné, jednoduše se s nimi manipuluje. Jsou ideální pro menší kuchyně, neboť nezabírají tolik místa. Zvládnou přípravu pressa, nebo café latté.
- Přístroje se dvěma tryskami - jsou zkonstruovány pro přípravu dvou šálků najednou, což oceníte pro pohoštění návštěvy. Jsou ideální pro přípravu klasického pressa i café latté.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...