Doba sklizně, kvalita a světová kvalifikace čaje
Kvalitu čaje určuje správná a pečlivá sklizeň čajových lístku a způsob zpracování. Doba sklizně je závislá na klimatických podmínkách v daných oblastech a je rozdělena na určitá období. Nejdůležitější je začít se sklizní čaje ve chvíli, kdy se mladé listy čajovníku začínají rozvíjet. Sklizeň začíná časně ráno a končí v poledních hodinách.
- První sběr je od konce března až do začátku května. V Číně je první sklizeň v dubnu, v Ásamu koncem března začátkem dubna a v Rusku v dubnu až v květnu.
- Druhá sklizeň bývá zpravidla od konce května do poloviny června. Tato sklizeň patří k jakostně nejlepším.
- Poslední sklizeň probíhá koncem září.
V některých pěstitelských krajích je doba sklizně
téměř po celý rok. Například v Indii a na Cejlonu, kde nejsou období častých dešťů, se čajové listy sklízejí 15 krát - 30krát do roka, a to každý osmý až šestnáctý den, podle růstu nových mladých výhonků.
Čím jsou sebrané lístky
mladší, tím je hotový výrobek
kvalitnější. Nejvyšší obsah cenných látek důležitých pro jakost čaje mají mladé lístky.
Listové
pupeny jsou celé
stříbřitě bílé a porostlé bílými chloupky. Podle způsobu zpracování si mohou tento vzhled zachovat i u hotového produktu. Ze stříbřitých pupenů se vyrábí tzv. květový čaj.
Při
fermentačním procesu získávají stříbřité pupeny působením šťávy z čajových lístků
zlaté zabarvení a jsou nazývány zlatavými výhonky, tzv. zlatavý tips. Čaje osahující tyto zlatavé výhonky patří k
nejkvalitnějším.
Jednotlivé lístky na výhonku větvičky čajovníku jsou v obchodním styku
označovány postupně od vrcholového listu.
Světová klasifikace čaje podle názvů:
- První přilehlý lístek (označován orange pekoe - OP) - slouží k přípravě nejžádanějších, chuťově nejvýraznějších a nejkvalitnějších čajů, neboť má nejvyšší obsah cenných látek.
- Druhý lístek (pekoe - P) - poskytuje čaj střední jakost.
- Další lístky - třetí lístek (pekoe souchong - PS), čtvrtý (souchot – S) a pátý (congo - C), slouží k výrobě čajů nižší třídy.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...